„Życie przemija, pamięć pozostaje”

Wprawdzie od promocji książki „Życie przemija, pamięć pozostaje” minęło już trochę czasu, ale warto zapoznać się z tą pozycją, autorstwa Szczepana Kropaczewskiego, członka Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Książka została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników lokalnych dziejów i jest wielkim wkładem w historię naszego regionu.

Książka zawiera wspomnienia byłych i obecnych mieszkańców gminy Czerniejewo, których wspomnienia zebrał Szczepan Kropaczewski. Łącznie pozycja zatytułowana „Życie przemija, pamięć pozostaje” zawiera 40 wspomnień świadków historii oraz – po części – relacje ich bliskich o czasach i zdarzeniach, które już przeminęły. Pozycja liczy prawie trzysta stron i jest wyposażona w adekwatne materiały ikonograficzne.

– Jako główny sprawca powstania książki, nie wypada mnie jej za bardzo chwalić, ale gwarantuję państwu ciekawą lekturę składającą się z autentycznych wspomnień ludzi, którzy przeżyli nie jedno – podkreśla autor książki.

Książka – w sztywnej okładce – jest do wypożyczenia w każdym oddziale Biblioteki Publicznej Miasta Gniezna oraz w Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy Czerniejewo, gdzie ponadto można ją nabyć po kosztach wydania (tylko 20 zł/szt.).

Osobom, które jeszcze nie zapoznały się z treścią tej książki polceamy recenzję książki, która ukazała się na lamach Kuźni Literackiej (kuznia-art.pl) gdzie w dziale „Recenzje” jej oceny podjęła się pani Irmina Kosmala.

Recenzję można przeczytać tutaj