Dawid Jung laureatem „Królika”!

W sobotni wieczór wręczono Nagrody Kulturalne Miasta Gniezna, czyli Króliki, które tym razem przyznano Romanowi Nowakowi i członkowi naszej Fundacji – Dawidowi Jungowi. Nagroda jest przyznawana od 2014 roku, a do jej kapituły wchodzą rokrocznie kolejni laureaci.

Uroczysta Gala Królika została zorganizowana w Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie, a poprowadzili ją Iwona Piechocka-Jóźwiak i Piotr Wiśniewski. W pierwszej kolejności nagrodę „Królika” przyznano pośmiertnie Romanowi Nowakowi, który na takie wyróżnienie zasłużył sobie jak mało kto w naszym mieście, a jednak nie doczekał się takiego zaszczytu za życia.

Statuetkę „Królika” odebrał dziś także Dawid Jung, nasz kolega redakcyjny, poeta, śpiewak operowy, krytyk literacki i teatralny oraz regionalista. – To jest dla mnie na pewno nagroda bliska sercu, przy samym źródle, bo Gniezno dla mnie jest bardzo istotne, tak więc to cieszy. Chcę bardzo podziękować kapitule konkursu za wyróżnienie mojej skromnej osoby i to jeszcze obok kogoś takiego, jak Roman Nowak. To dla mnie zaszczyt – zauważa Dawid Jung, który wydał ostatnio dwie książki, tj. „Glosy” i „Polska, ulubiona masochistka Europy”. – To jest w zasadzie jedyna Nagroda Kulturalna Miasta Gniezna, więc zakładam, że najważniejsza. Z drugiej strony przyznają ją laureaci z poprzednich lat i widać, że jest to z głową robione i że jest to linia promocji kultury, która chyba zaczyna generować coś trwałego, tzn. zaczyna się integrować środowisko, które, tak zakładam, będzie miało w przyszłości jakiś oddźwięk i realną moc oddziaływania na Gniezno i może dalej, na całą Polskę. To dobrze, że tę nagrodę przyznają sami laureaci, bo gdyby robili to np. urzędnicy, to mielibyśmy tu seanse spirytystyczne – ocenia D. Jung.

Więcej na temat można przeczytać tutaj