O poszukiwaniach, rocznicy Powstania, armacie i PZE

Sprawa tegorocznych obchodów 100-lecia wybuchu Powstania Wielkopolskiego, jak również skutki, dla eksploratorów, wprowadzenia zmian w Ustawie o ochronie zabytków i opieki nad zabytkami, były tematami dzisiejszego spotkania Karola Soberskiego, prezesa Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” z senatorem Robertem Gawłem, historykiem, prezesem koła Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918-1919 w Gnieźnie, a jednocześnie prezesem Stowarzyszenia Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Garnizon Gniezno”.

Spotkanie, którego inicjatorem był senator Robert Gaweł, poświęcone było w głównej mierze przygotowaniami do 100. rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego w powiecie gnieźnieńskim. R. Gaweł stoi na czele Komitetu Honorowego tych obchodów, Komitetu w którym jest także Karol Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, a dzisiejszej rozmowa dotyczyły jednego z projektów z którym wyszła Fundacja – wydobyciem i usadowieniem w eksponowanym miejscu, armaty z okresu Powstania Wielkopolskiego, która obecnie jest ukryta na terenie gminy Mieleszyn.

Przypomnijmy, że pomysł z armatą został zaprezentowany na spotkaniu Komitetu w Gnieźnie, które odbyło się 30 października ubiegłego roku. Wówczas to Karol Soberski, jako prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” zgłosił taki pomysł.

W trakcie dzisiejszej rozmowy K. Soberski przedstawił harmonogram prac związanych z wydobyciem armaty, wskazał na wszystkie problemy, które mogą się pojawić, jak również zapowiedział, że do końca czerwca Fundacja zamierza załatwić wszystkie kwestie formalne. Prezes Fundacji zaznaczył również, że po 10 czerwca w sprawie armaty będzie chciał się spotkać z prezydentem Gniezna, który podczas spotkania w styczniu tego roku złożył pewne deklaracje w sprawie jej posadowienia na terenie Gniezna.

Senator R. Gaweł zadeklarował pomoc w przygotowaniach do wydobycia armaty, szczególnie tych formalnych. Wyraził też chęć do wspólnego spotkania w tej sprawie z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków.

W drugiej części dzisiejszego spotkania, w nawiązaniu do tematu wydobycia armaty, poruszono również sprawę poszukiwaczy, w tym skutków jakie dla eksploratorów przyniosło, wprowadzenie z początkiem 2018 r., zmian w Ustawie o ochronie zabytków i opieki nad zabytkami.

K. Soberski przybliżył również senatorowi główne powody powołania Polskiego Związku Eksploratorów do którego doszło w listopadzie 2018 r. w Gnieźnie (okazało się, że senator przygląda się rozwojowi PZE) i omówił kwestie związane z szeroko rozumianymi problemami środowiska poszukiwaczy.

(as)