Karol Soberski został rzecznikiem prasowym PZE!

Zarząd Polskiego Związku Eksploratorów podjął dzisiaj decyzję o powołaniu rzecznika prasowego Związku, który będzie odpowiedzialny za stronę informacyjną Związku, kontakty z mediami oraz działania public relations PZE. Zarząd na to stanowisko powołał Karola Soberskiego, dziennikarza z ponad 20-letnim stażem i prezesa Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

– Na stanowisko to powołaliśmy kolegę Karola Soberskiego, który ma duże doświadczenie dziennikarskie, od ponad 20 lat pracuje w mediach a dodatkowo jest wielkim pasjonatem historii. Był też obecny na zjeździe powołującym PZE w Gnieźnie i wie, jaki potencjał drzemie w Związku – mówi Jacek Wielgus, prezes PZE.

Jak podkreśla J. Wielgus, nowy rzecznik do połowy czerwca przedstawi projekt spójnej polityki informacyjnej PZE oraz zaproponuje rozwiązania, które pozwolą szybko przekazywać informacje o działaniach PZE.

– Kolega Karol ma już pewien zarys, jak powinna wyglądać polityka informacyjna PZE w której duża rolę mają odgrywać także stowarzyszenia i fundacje wchodzące w skład Związku. Teraz, po oficjalnym powołaniu go na stanowisko rzecznika prasowego, dopracuje szczegóły, które w czerwcu przedstawi zarządowi – dodaje.

Nowy rzecznik będzie odpowiedzialny za stronę informacyjną PZE, w tym za przygotowywanie artykułów i komunikatów na stronę internetową PZE, kontakty z mediami oraz działania public relations PZE.

Co to jest PZE?
Przypomnijmy, że pomysł powołania Polskiego Związku Eksploratorów, który zrzeszałby środowisko poszukiwaczy, narodził się 18 listopada 2017 roku w Gnieźnie, gdzie odbyło się też zebranie założycielskie PZE. W Gnieźnie jest również oficjalna siedziba Związku. Po kilku miesiącach ciężkich prac, licznych spotkań, dyskusji i debat nad kształtem PZE, 7 kwietnia 2018 r. w siedzibie Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego odbyło się Walne Zebranie PZE w trakcie którego wybrano Zarząd i Komisję Rewizyjną Związku.

Zarząd PZE tworzą: prezes zarządu – Jacek Wielgus (Fundacja Dajna im. Jerzego Okulicza-Kozaryna), wiceprezes – Robert Kmieć (Narodowa Agencja Poszukiwawcza), skarbnik – Piotr Brzozowski (Ostrołęckie Stowarzyszenie Eksploracyjne) oraz członkowie zarządu: Radosław Skowroński (Lubuska Grupa Eksploracyjna „Nadodrze”) i Robert Liszka (Stowarzyszenie Historyczno-Eksploracyjne „Triskelion”).

Polski Związek Eksploratorów jest jedyną w Polsce organizacją zrzeszającą poszukiwaczy, eksploratorów, czy badaczy historii. Obecnie PZE zrzesza ponad 20 największych organizacji eksploratorskich w Polsce, a kolejne czekają na przyjęcie w poczet Związku. Czym się zajmuje PZE? O tym więcej tutaj

Nowy rzecznik
Karol Soberski, dziennikarz z ponad 20-letnim stażem, eksplorator i niezależny badacz lokalnej historii, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Właściciel firmy Media Lokalne (wydawca portali: informacjelokalne.pl i turystykalokalna.pl). Od blisko piętnastu lat tropi i wyjaśnia zagadki historii Pojezierza Gnieźnieńskiego, szczególnie te dotyczące XIX i XX wieku. Jego ulubionymi tematami są tajemnice związane z ziemiaństwem w okresie międzywojennym oraz sekrety II wojny światowej.

Autor przewodników turystycznych: „Spacerem po Kłecku” (2011 r.), „Gmina Niechanowo” (2013 r.) i „Uroki Gminy Mieleszyn” (2015 r.) współautor folderów turystycznych wydanych przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie z cyklu „Tu powstała Polska” (2012 r.).

W 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce koło Gniezna odkrył masowe groby pomordowanych w 1942 r. przez Niemców w ramach akcji „T4” pacjentów szpitala „Dziekanka”, co zostało opisane w monografii, której był współautorem pt. „Medycyna na usługach systemu eksterminacji ludności w Trzeciej Rzeszy i na terenach okupowanej Polski”.

Autor książek: „Skarb Dziedzica” (2016 r.), „Zapomniana zbrodnia” (2017 r.) i „Tajemniczy Pałac Zakrzewo” (2017 r.). W czerwcu 2018 r. wyjdzie kolejna książka opowiadająca o dalszych losach bohaterów „Skarbu Dziedzica” zatytułowana „Złoto Dziedzica”. We wszystkich tych pozycjach opisuje ludzi i wydarzenia z historii Pojezierza Gnieźnieńskiego do których dotarł podczas swoich poszukiwań.

Od 2012 r. w ramach cyklu „Wędrówki z historią” oprowadza turystów po pałacach i dworach powiatu gnieźnieńskiego i żnińskiego oraz po najciekawszych historycznie miejscach (świątynie, miasteczka, wsie, lasy, itp) w tym regionie.

W 2014 r. wyróżniony przez Prezydenta Gniezna Medalem Milenijnym za zasługi na rzecz promocji Pierwszej Stolicy Polski, a w 2018 r. Zarząd Powiatu Gnieźnieńskiego wyróżnił go Medalem Milenium Zjazdu Gnieźnieńskiego „w dowód uznania za wieloletnią aktywności na rzecz odkrywania i zachowania zabytków dokumentujących bogatą historię powiatu gnieźnieńskiego, cenny wkład w pielęgnowanie pamięci o losach oraz tradycji naszego regionu”.

(as)