Ministerialne odznaczenie dla Dawida Junga

Dawid Jung, członek Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” i autor książki „Polska, ulubiona masochistka Europy”, odebrał dzisiaj Odznakę Honorową „Zasłużony dla Kultury Polskiej” przyznaną przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Spotkanie autorskie z Dawidem Jungiem zostało zaplanowane na piątkowe popołudnie, 28 września od godz. 17.00 w Czytelni na Piętrze I Liceum Ogólnokształcącego w Gnieźnie. W tym dniu autor tej publikacji opowie szczegółowo o niej podczas spotkania z miłośnikami lokalnej historii. – Ta książka opowiada przede wszystkim o nieznanych historiach Gniezna i okolic, o wspaniałych ludziach, których pokrył kurz historii, a szkoda. Warto te osoby przywrócić do powszechnego obiegu kultury gnieźnieńskiej i głównie o tym będzie – podkreśla Dawid Jung, a spotkanie z nim poprowadzi Jarosław Mikołajczyk, animator kulturalny oraz dziennikarz portalu informacjelokalne.pl i TV Gniezno.

Dawid Jung jest pisarzem, muzykiem i dziennikarzem, który współpracuje m. in. z portalem informacjelokalne.pl a ponadto jest członkiem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” i redaktorem naczelnym pisma literackiego Zeszyty Poetyckie. Prowadzi także Klub Literacki przy Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie, który skupia młode talenty.

Dziś autor książki odebrał Odznakę Honorową „Zasłużony dla Kultury Polskiej” przyznaną przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, którą wręczył mu senator Robert Gaweł, będący jednocześnie po lekturze tej książki. – Ja myślę, że książka jest napisana w tak przystępny sposób, że wielu gnieźnian będzie miało czas, żeby ją przeczytać. Można czytać ją do poduszki, przed zaśnięciem, bo jest pisana krótkimi rozdziałami, jest także przeznaczona dla młodego pokolenia, a książka dotyczy ważkich problemów, ponieważ opisuje postaci z Gniezna, bardzo znaczące, a niestety zapomniane, za co jestem bardzo panu Dawidowi Jungowi wdzięczny. On potrafi w sposób bardzo przystępny opowiadać historie o wybitnych gnieźnianach, których mamy, jak się okazuje o wiele więcej niż gdzieś w oficjalnej historii i są to postaci, które pokazuję dzieje miasta, a także wielkość tego miasta i jego wkład w rozwój polskiej kultury – ocenia Robert Gaweł, senator Prawa i Sprawiedliwości.

– Samych wybitnych literatów od okresu renesansu naliczyliśmy ponad dwudziestu. Są tutaj postaci wybitnych muzyków, żołnierzy oficerów, działaczy społecznych i także to co takie ważne, pan Dawid Jung stara się poprzez tę pracę, poprzez tę książkę zachęcić społeczeństwo miasta Gniezna, żeby trwała pamięć o nich i ta pamięć materialna, która także jest, dotycząca nagrobków czy pomników. Ja chciałem przypomnieć, że od 2003 roku Rada Miasta Gniezna rozpoczęła prowadzenie zbiórek pieniędzy przeznaczonych na renowacje ważnych nagrobków ważnych gnieźnian, a jednym z pierwszych był Józef Atyca, o którym pan pisze, wielkiego społecznika, lekarza gnieźnieńskiego, ale akcja jest prowadzona tylko raz w roku przed uroczystością Wszystkich Świętych, a potrzeby są dużo większe – dodaje R. Gaweł.

Wojciech Orłowski/informacjelokalne.pl