Zapraszamy na V Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego!

Po roku przerwy, wracamy do organizowania Rajdu Pieszego im. Pawła Występskiego, który tym razem odbędzie się w sobotę, 24 listopada. Trasa rajdu powiedzie z Łagiewnik Kościelnych, gdzie będzie można m.in. zapoznać się z odnowioną, tajemniczą wyspą „Kipa”, do kręgu kamiennego niedaleko Zakrzewa i z powrotem do Łagiewnik Kośc. Wszystkich zainteresowanych turystyką zachęcamy do udziału w rajdzie po pięknej, urokliwej i tajemniczej krainie na pograniczu gminy Kłecko i Kiszkowo. Szczegóły rajdu opublikujemy po 11 listopada.

– Zgodnie ze złożoną w 2013 roku obietnicą, że co roku będziemy organizować Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego, po rocznej przerwie wracamy do tego projektu. W tym roku, piąty jubileuszowy rajd wyruszy z Łagiewnik Kościelnych i powędruje do kręgu kamiennego, a następnie przez fragment Bieszczad Kłeckich, powróci do Łagiewnik – mówi Karol Soberski, prezes Zarządu Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Paweł Występski, zmarł 24 lutego 2013 roku w wieku 56 lat. Był miłośnikiem historii i turystyki, szczególnie kochał rajdy piesze (często właśnie po Bieszczadach Kłeckich), które osobiście przez wiele lat organizował. Był czynnie zaangażowany w promocję swojej „małej Ojczyzny” – gminy Kłecko. Paweł był niestrudzonym propagatorem krajoznawstwa, turystyki, rajdów i historii. Wielokrotnie samotnie przemierzał szlaki po których później oprowadzał miłośników turystyki. Był też wielkim miłośnikiem historii regionu.

– Jego śmierć w 2013 r. była dla nas ogromnym szokiem, a dla naszego środowiska niepowetowaną stratą. Odszedł kolejny człowiek, wielki pasjonat historii i turystyki, który ogromną wiedzę na temat naszego regionu zabrał ze sobą… Dlatego już kilka dni po jego śmierci uznałem, że należy go w jakiś szczególny sposób uczcić, by pamięć o nim pozostała na wieki – dodaje K. Soberski.

I wkrótce narodziły się dwa pomysły: pierwszy to organizowanie co roku rajdu pieszego jego imienia; drugi pomysł to nadanie imienia „Paweł” pięknemu, pomnikowemu dębowi, który rośnie w Bieszczadach Kłeckich.

Więcej szczegółów związanych z rajdem, w tym dokładną trasę, przedstawimy po 11 listopada. Wszystkich już dzisiaj zainteresowanych rajdem prosimy o kontakt pod numerem telefonu: Karol Soberski – tel. 515 980 504.

Organizatorem rajdu jest Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”, przy współpracy Szkoły Podstawowej im. W. Witosa w Łagiewnikach Kościelnych. Patronat nad rajdem objął Tadeusz Bąkowski, wójt gminy Kiszkowo.

(as)