Festiwal Historyczny: znamy tytuły wykładów!

Jak już informowaliśmy, znamy już wszystkie nazwiska prelegentów, którzy przybędą na I Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci do pałacu w Czerniejewie koło Gniezna, w terminie od 29 do 31 marca 2019 r. Poznaliśmy też już tytuły wszystkich wykładów, które zostaną zaprezentowane podczas Festiwalu!

Poniżej prezentujemy listę prelegentów i tytuł wykłady:

• Karol Soberski – „Bracia Saskowscy – zagadkowi ziemianie pogranicza Wielkopolski i Kujaw. Gdzie ukryli złoto i dzieła sztuki?”
  • Łukasz Orlicki – „Prawdziwy J – 23. Tajemnica majora B.”
  • Robert Maziarz – „Gnieźnianie pod Kołobrzegiem, czyli tajemnice Legii Poznańskiej”
  • Jacek Podemski – „Tajemnice Niezwykłego Miejsca – Międzyrzecki Rejon Umocniony”
  • Krzysztof Krzyżanowski – „Szczelina Jeleniogórska – tropem zagadki sprzed ćwierć wieku. Najnowsze ustalenia”
  • Piotr Kucznir – „Zamek Czocha i jego tajemnice mniej znane”
  • Mariusz Borowiak – „Admirał Józef Unrug. Bezkompromisowy dowódca Floty”
  • Marcin Perliński – „5 października 1831 r. – ostatni akt Powstania Listopadowego”
  • Magdalena Woch – „Zamek Książ – tajemnice, mity i fakty”
  • Jan Nowicki – „Zaginione eksponaty Niemieckiej Kolekcji Lotniczej z Berlina”
  • Michał Młotek – „Paul von Hindenburg i druga stolica Rzeszy”
  • Jerzy Janczukowicz – „Niewyjaśnione tajemnice ‚Wilhelma Gustloffa’”
  • Krzysztof Modrzejewski – „Niezwykłe koleje kolei w Gnieźnie”
  • Radosław Herman – „Śladami armii szwedzkiej po Polsce, czyli odkrycie zespołu map z początku XVIII w.”
  • Dawid Jung – „Tajemnice Józefa Radzimińskiego, ostatniego wojewody gnieźnieńskiego. Patriota czy zdrajca polskiej racji stanu?”
  • Joanna Lamparska – „Ostatni występ Doktora Śmierć – zbrodnia i medycyna w czasie II wojny światowej na Dolnym Śląsku”
  • Elżbieta Guzikowska-Konopińska – „Ród Denizotów i ich znaczenie dla rozwoju ogrodnictwa Wielkopolski”
  • Marcin Sabaciński – „Poszukiwanie skarbów w nowej rzeczywistości. Skutki zmian prawa w 2018 roku”.

Szczegółowy program Festiwalu, czyli który prelegent o której godzinie i w który dzień wystąpi, przedstawimy już wkrótce.

(as)