Festiwal Historyczny: dodatkowe wykłady!

Wydawało się, że mamy już zamknięta listę prelegentów którzy zaprezentują się na I Festiwalu Historycznym Tajemnice Trzech Stuleci, który od 29 do 31 marca 2019 r. odbędzie się w zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie. Tymczasem okazało się, że właściciel pałacu udostępnił nam jeszcze jedną salę wykładową – Salę Hrabiego – gdzie zdecydowaliśmy się także zorganizować dodatkowych kilka wykładów!

Dzisiaj możemy już poinformować, że z wykładami na Festiwalu zaprezentują się również:

– dziennikarz Krzysztof M. Kaźmierczak, który opowie o znanej i głośnej w całej Polsce, a do dzisiaj niewyjaśnionej zbrodni, czyli uprowadzeniu i zamordowaniu w 1992 r. dziennikarza „Gazety Poznańskiej” – Jarosława Zientary

– przewodnik po Gnieźnie i regionalista Rafał Jurke przeniesie nas w świat kryminalnego Gniezno w okresie międzywojennym

– Jan Kulpiński, wieloletni kierownik Domu Dziecka w Czerniejewie (obecnie przewodniczący Rady Miasta i Gminy Czerniejewo), który znajdował się właśnie w pałacu, gdzie odbywać się będzie Festiwal, wygłosi prelekcję pt. „Pałac w Czereniejewie Domem Dziecka 1944 – 1947”

– regionalista Krzysztof Przybysz, miłośnik pełnej tajemnic i zagadek miejscowości Łabiszynek leżącej pod Gnieznem (przy trasie S5 w kierunku na Bydgoszcz), opowie o dziejach tej wsi w okresie gdy ich właścicielami została rodzina Galińskich. Nie zabraknie też sekretów rodziny właściciela Łabiszynka. Przy okazji będzie można zobaczyć wystawę poświęconą tej miejscowości

Piotr Kucznir, dziennikarz, pisarz, publicysta, przewodnik, współtwórca programów telewizyjnych na temat historii, sekretów, zagadek i skarbów Zamku Czocha wygłosi prelekcję pt. „Masońskie symbole ukryte na widoku i ich znaczenie opisane na bazie zamku Czocha”. Będzie to druga prelekcja P. Kucznira podczas Festiwalu.

To na razie te dodatkowe prelekcje, które mamy potwierdzone, ale czekamy jeszcze na potwierdzenie przynajmniej dwóch wykładów. W sumie podczas Festiwalu będzie wygłoszonych 25 lub 26 niezwykłych prelekcji!

Zgłoś swój udział!
Organizatorzy apelują też, by osoby chcące uczestniczyć w I Festiwalu Historycznym Tajemnice Trzech Stuleci w pałacu w Czerniejewie zgłaszały swój udział na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl

Prosimy podać: ilość osób którą zgłaszacie (jeśli zgłasza się jakaś grupa osób), imię i nazwisko oraz miejscowość z której przyjeżdżacie oraz telefon do osoby kontaktowej.

My w mailu zwrotnym podamy listę hoteli (dla osób spoza regionu), gdzie będzie można wykupić miejsca noclegowe na czas Festiwalu.

Festiwal dla miłośników historii!
W nawiązaniu do licznych zapytań, Organizatorzy informują, że I Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci jest skierowany przede wszystkim do osób indywidualnych, pasjonatów historii, regionalistów, turystów, miłośników historii i takich zapraszamy do pałacu w Czerniejewie od 29 do 31 marca 2019 r.

Oczywiście mogą na Festiwal przyjeżdżać członkowie stowarzyszeń czy fundacji historycznych, eksploratorskich, kolekcjonerskich i innych związanych z historią, ale Festiwal nie jest imprezą skierowaną stricte do tych organizacji. Festiwal jest dla wszystkich, którzy kochają historię.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Festiwalu prosimy kontaktować się pod numerem telefonu: 515-980-504.

Do zobaczenia w pałacu w Czerniejewie!