Festiwal Historyczny: ostatnie dwie prelekcje!

Przedstawiamy ostatnie dwa wykłady programu I Festiwalu Historycznym Tajemnice Trzech Stuleci, który od 29 do 31 marca 2019 r. odbędzie się w zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie. Tym samym w czasie dwóch dni festiwalowych wygłoszonych zostanie łącznie 28 wykładów: w sobotę będzie to 10 prelekcji w Sali Belkowej i 4 w Sali Hrabiego, a w niedzielę – 9 w Sali Belkowej i 5 w Sali Hrabiego.

Poniżej prezentujemy dwóch ostatnich prelegentów, którzy zaprezentują się podczas Festiwalu! Lista pozostałych prelegentów dostępna jest tutaj.

Robert Prawniczak

Robert Prawniczak (tytuł wykładu: „Odkrycia na Targowisku w Gnieźnie”) – ukończył Wydział Historyczny, kierunku archeologia Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ukończył również studia podyplomowe w Gnieźnieńskiej Szkole Wyższej „Millenium”. Przez 12 lat mieszkał w Niechanowie, z którym jest związany emocjonalnie i nie tylko… Działa na rzecz lokalnej społeczności będąc prezesem Gminnego Ludowego Klubu Sportowego „Pelikan” – największej organizacji społecznej na terenie Gminy Niechanowo. Ponadto prezes firmy APB THOR Sp. z o.o., jednej z największych w Polsce pracowni archeologicznych, mającej swoją siedzibę w Gnieźnie. Archeolog specjalizujący się w okresie wczesnego średniowiecza. Wieloletni współpracownik Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie. Uczestniczył w badaniach wykopaliskowych m. in. na Wzgórzu Lecha, w Seminarium w Gnieźnie, na Ostrowie Tumskim w Poznaniu i w Dziekanowicach, a także na obszarze miast lokacyjnych w Gdańsku, Inowrocławiu, Malborku czy Poznaniu. Prowadził badania archeologiczne na Targowisku w Gnieźnie. Kierował również kilkudziesięcioma badaniami wykopaliskowymi w innych miejscach w Polsce. Autor oraz współautor kilkunastu archeologicznych publikacji i opracowań. Interesuje się sportem, historia i polityką.

Przemysław Maćkowiak

Przemysław Maćkowiak (tytuł wykładu: „Twierdza Poznań – sekrety XIX-wiecznej architektury militarnej”) – z wykształcenia jest historykiem sztuki oraz robotykiem. Znawca dziewiętnastowiecznej oraz dwudziestowiecznej architectura militaris. Autor książek oraz kilkuset artykułów o tej tematyce, członek wielu stowarzyszeń o charakterze społecznym. Prezes Towarzystwa Miłośników Miasta Lubonia, który od wielu lat zgłębia i popularyzuje dziedzictwo historyczne Twierdzy Poznań z niezwykłą energią i pasją organizując lub współorganizując od ponad 18 lat rozmaite, barwne i przyciągające rzesze uczestników wydarzenia takie jak „Forteczny Weekend” czy „Dni Twierdzy Poznań”. Był członkiem zespołu badawczego prowadzącego kwerendę w Tajnym Archiwum Państwowym Fundacji Pruskiego Dziedzictwa Kulturowego w Berlinie. Zachowało się tam kilkaset planów projektowych związanych z twierdzą. Jest także kolekcjonerem archiwaliów związanych z dziejami poznańskich umocnień, stąd unikatowość prezentowanego na wykładzie materiału.

Zgłoś swój udział!
Przypominamy, by osoby chcące uczestniczyć w I Festiwalu Historycznym Tajemnice Trzech Stuleci w pałacu w Czerniejewie zgłaszały swój udział na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl

Prosimy podać: ilość osób którą zgłaszacie (jeśli zgłasza się jakaś grupa osób), imię i nazwisko oraz miejscowość z której przyjeżdżacie oraz telefon do osoby kontaktowej.

My w mailu zwrotnym podamy listę hoteli (dla osób spoza regionu), gdzie będzie można wykupić miejsca noclegowe na czas Festiwalu.

Wejściówka na dwa dni Festiwalu kosztuje 5 zł od osoby (płatne na miejscu).

(as)