Festiwal Historyczny: sala bajek i zabaw!

Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 29 do 31 marca odbędzie się w Zespole Pałacowo-Parkowym w Czerniejewie, zbliża się wielkimi krokami. Z informacji które do nas docierają, na Festiwal wybiera się wiele rodzin w towarzystwie swoich dzieci. I z myślą o najmłodszych postanowiliśmy przygotować salę bajek i zabaw dla dzieci!

Na marcowy Festiwal Historyczny do pałacu w Czerniejewie wybiera się wiele rodzin z dziećmi. Często w takich przypadkach, jedno z rodziców nie mogło brać udział w prelekcjach, ponieważ musiało zajmować się swoim dzieckiem. I my wychodząc na przeciw zdecydowaliśmy, aby na Festiwalu Historycznym „Tajemnice Trzech Stuleci” zorganizować salę bajek i zabaw dla dzieci! Dzieci będą pod opieką instruktorów w sali bajek i zabaw, a rodzice na wykładach.

W jednej z sal pałacu – w Sali Bilardowej – przygotowane będą atrakcje dla dzieci, ale i ich rodziców. Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę od godz. 12.00 do 16.00, w sali tej na dzieci będzie czekał Pan Walizka (czyli Jarosław Mikołajczyk, szef Pracowni Konserwacji Bajek i instruktor Teatru w Depozycie działającego w gnieźnieńskim Miejskim Ośrodku Kultury), który dla dzieci przedstawi opowieści ze swojej walizki.

Inna atrakcją tego pokoju będzie – chyba ostatni w Wielkopolsce – powroźnik, Wiesław Łuczak z Gniezna, który swoją pasję i rzemiosło przejął po ojcu, któremu pomagał od najmłodszych lat. Pan Wiesław wprowadzi dzieci, ale też ich rodziców, w świat którego już dzisiaj nie ma, świat XIX i początków XX wieku, w świat w którym dzieci będą mogły zobaczyć podstawowe sploty, które można wykonać z lin lub sznurów. Będzie to świat kolorowy i radosny, pełen gawęd, bo takim człowiekiem jest Wiesław Łuczak.

W sali tej będą jeszcze dodatkowe atrakcje, które sprawią, że młodsi i nieco starsi będą aktywnie spędzać wolny czas. A wszystko po to, aby każdy znalazł coś dla siebie!

Więcej szczegółów wkrótce.

(as)