Wlkp. Konserwator Zabytków patronem Festiwalu!

I Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 29 do 31 marca odbywać się będzie w pałacu w Czerniejewie zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj przedstawiamy ostatniego Patrona Honorowego naszego Festiwalu.

Przypomnijmy, że wcześniej Honorowy Patronat nad I Festiwalem Historycznym „Tajemnice Trzech Stuleci” objęli: Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego, Piotr Gruszczyński, starosta gnieźnieński, Tadeusz Szymanek, burmistrz miasta i gminy Czerniejewo, Tomasz Budasz, prezydent miasta Gniezna oraz Tomasz Wiktor, prezes Wielkopolskiej Organizacji Turystycznej.

Dzisiaj natomiast otrzymaliśmy pismo od ostatniej zacnej osoby do której zwróciliśmy się o Patronat, czyli od Jolanty Goszczyńskiej, Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, która także objęła Patronat nad Festiwalem

– Z dużym zainteresowaniem przyjęłam informację o organizacji przez Fundację Historyczną „Przywracamy Pamięć” z Gniezna I Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który odbędzie się w dniach od 29 do 31 marca w Czerniejewie. Planowane przedsięwzięcie ma na celu m.in. promocję walorów historycznych Wielkopolski, dziedzictwa kulturowego i wielkopolskich zabytków. Życzę organizatorom, aby realizacja podjętego zadania spełniła pokładane w nim oczekiwania, a wszystkim uczestnikom wielu niezapomnianych wrażeń. Mam również nadzieję, że Festiwal ten stanie się wydarzeniem cyklicznym, promującym walory historyczni-turystyczne Wielkopolski i przybliżającym w ciekawy sposób historię naszego regionu – czytamy w piśmie od Jolanty Goszczyńskiej, Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Zgłoś swój udział!
Osoby chcące uczestniczyć w I Festiwalu Historycznym „Tajemnice Trzech Stuleci” w pałacu w Czerniejewie proszone są, by zgłaszały swój udział na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl

Prosimy podać: ilość osób którą zgłaszacie (jeśli zgłasza się grupa), imię i nazwisko oraz miejscowość z której przyjeżdżacie oraz telefon do osoby kontaktowej. W mailu zwrotnym podamy listę hoteli (dla osób spoza regionu), gdzie będzie można wykupić miejsca noclegowe na czas Festiwalu. Organizator nie zapewnia bowiem noclegów uczestnikom Festiwalu.

Zgłaszanie się na Festiwal nie jest obowiązkowe, ale Organizatorzy proszą o to, by mieć orientację, ile osób chce przyjechać do pałacu w Czerniejewie.

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Festiwalu prosimy kontaktować się pod numerem telefonu: 515-980-504.

Wejściówka na dwa dni Festiwalu: 5 zł (płatne w dniu przyjazdu w Punkcie Informacyjnym).

(as)