Konkurs na hymn Festiwalu Historycznego!

Jeszcze przed tegorocznymi wakacjami, w maju lub czerwcu, Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”, organizator Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, ogłosi konkurs na hymn wspomnianego Festiwalu Historycznego! Jego premiera odbędzie się podczas II edycji Festiwalu w 2020 roku!

Uznaliśmy, że warto zorganizować taki konkurs, bo chcemy, by z Festiwalem kojarzył się też akcent muzyczny – mówi Karol Soberski, prezes zarządu Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, organizator Festiwalu. – Szczegóły regulaminowe konkursu ogłosimy przed tegorocznymi wakacjami. Na pewno byśmy chcieli, by brzmienie tego utworu oddawało unikalną atmosferę Festiwalu, by odnosiło się do historyczno-turystycznej mocy Festiwalu ale też by zawarte w nim były informacje o walorach historycznych Wielkopolski – dodaje.

O wyborze najlepszego utworu zadecyduje jury, w skład którego wejdą m.in. muzycy, kulturoznawcy, czy kompozytorzy, ale też regionaliści. – Na pewno będzie to bardzo reprezentacyjna grupa specjalistów i profesjonalistów – zaznacza K. Soberski.

Gotowy hymn – jeśli oczywiście zostanie wybrany – będzie miał swoją premierę podczas II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” w marcu 2020 r. – Zwycięzca otrzyma nagrodę finansową, a dodatkowo będziemy chcieli wydać singiel z tym utworem – zapowiada K. Soberski.

Pełny regulamin można znaleźć na stronie Fundacji Historycznej w maju lub czerwcu tego roku.

(as)