Festiwal Historyczny: pamiątkowe gadżety

Już za kilkadziesiąt godzin wystartuje pierwsza – historyczna – edycja Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”. To wyjątkowe wydarzenie odbywać się będzie w gościnnych murach zespołu pałacowo-parkowego w Czerniejewie. Na tę okazję organizator Festiwalu – Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” – przygotowała dla uczestników Festiwalu pamiątkowe gadżety, które będzie można kupić na stoisku Fundacji.

Już w najbliższy weekend pałac w Czerniejewie wypełni się miłośnikami historii i osobami, chcącymi wysłuchać ciekawych wykładów. W sumie będzie ich blisko 30 i wszystkie związane z trzema stuleciami – wiekiem XVIII, XIX i XX

Jednak Festiwal to nie tylko prelekcje, to również targi książki historycznej i regionalnej, stoiska promocyjne samorządów i organizacji pozarządowych, wystawy oraz koncert.

Wielu z uczestników będzie chciało mieć pamiątkę z tego historycznego, bo pierwszego Festiwalu. Z tego względu organizator Festiwalu – Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” przygotowała dla uczestników pamiątkowe gadżety, które będzie można kupić na stoisku Fundacji.

Na stoisku Fundacji będzie można zakupić: koszulki z logo Festiwalu, kubki, długopisy i smycze festiwalowe. Wszystkie to limitowane seria pamiątek z Festiwalu. Jedyna i wyjątkowa.

Ponadto na stoisku będzie można kupić książki napisane przez członków Fundacji, w tym książki autorstwa Karola Soberskiego, pomysłodawcy Festiwalu i prezesa Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, czyli „Skarb Dziedzica”, „Zapomniana zbrodnia”, „Tajemniczy Pałac Zakrzewo” i „Złoto Dziedzica”.

Będzie także kilka pozycji autorstwa innych prelegentów, nie będących członkami Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Na stoisku będzie można również otrzymać ulotki informacyjne o działaniach Fundacji, dzięki którym każdy chcący przystąpić do Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” i zaangażować się w jej działalność dowie się, jak to uczynić.

Wszystkie stoiska będą czynne w sobotę od godz. 10.00 do 18.00, a w niedzielę od godz. 10.00 do 16.00. Ze względu, że stoiska są integralną częścią Festiwalu, osoby chcące zapoznać się z ofertą prezentowaną na stoiskach, zobowiązane są kupić wejściówkę na Festiwal w cenie 5 zł.

Udział w Festiwalu
I Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” jest skierowany do wszystkich osób kochających historię, pasjonatów historii i turystów, regionalistów oraz miłośników historii.

Wejściówka na Festiwal: 5 zł na dwa festiwalowe dni!

Organizatorzy Festiwalu apelują, by osoby chcące uczestniczyć w I Festiwalu Historycznym Tajemnice Trzech Stuleci w pałacu w Czerniejewie zgłaszały swój udział na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl

W mailu należy podać: ilość zgłaszanych osób (jeśli zgłasza się grupa osób), imię i nazwisko oraz miejscowość z której przyjeżdżacie oraz telefon do osoby kontaktowej. W mailu zwrotnym Organizatorzy podadzą listę hoteli (dla osób spoza regionu), gdzie będzie można wykupić miejsca noclegowe na czas Festiwalu.

Zgłaszanie się na Festiwal nie jest obowiązkowe, ale Organizatorzy proszą o to, by mieć orientację, ile osób chce przyjechać do pałacu w Czerniejewie.

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Festiwalu prosimy kontaktować się pod numerem telefonu: 515-980-504. Więcej o Festiwalu na stronie: fundacjahistoryczna.pl/festiwal

Honorowy Patronat nad Festiwalem objęli: Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego, Piotr Gruszczyński, starosta gnieźnieński, Tomasz Budasz, prezydenta Gniezna, Tadeusz Szymanek, burmistrz miasta i gminy Czerniejewo oraz Jolanta Goszczyńska, Wielkopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków i Tomasz Wiktor, prezes Wielkopolskiej Organizacji Turystycznej.

Natomiast patronat medialny objęły: TVP Historia, TVP 3 Poznań, TV Gniezno, Radio Poznań, Radio Gniezno, Radio Żnin, informacjelokalne.pl, turystykalokalna.pl, zdziennikaodkrywcy.pl, historykon.pl, Przemiany na Szlaku Piastowskim, Wiadomości Wrzesińskie, Głos Wągrowiecki, Nasz Głos Poznański oraz miesięcznik „Odkrywca”.

(as)