Czas na warsztaty fotografii reportażowej

Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” organizuje warsztaty fotografii reportażowej. W warsztatach, które rozpoczynają się pod koniec lipca, wezmą udział tylko członkowie Fundacji. Zajęcie poprowadzi jeden z najlepszych i najbardziej doświadczonych artystów fotografików w Polsce – Jerzy Andrzejewski.

– Pomysł warsztatów narodził się podczas jednego ze spotkań Fundacji, gdzie omawiając tegorocznej plany uznaliśmy, że mamy za mało osób, które mogą dokumentować poprzez fotografię, nasze przedsięwzięcia. Tych projektów zapowiada się kilkanaście, stąd potrzebujemy też odpowiednio przygotowane osoby, które mogłyby od strony fotograficznej uwieczniać realizowane przez nas pomysły – mówi Karol Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Warsztaty fotograficzne to propozycja dla tych członków Fundacji, którzy kochają fotografię, niezależnie od marki posiadanego aparatu. Zajęcia będą zarówno teoretyczne, jak i praktyczne. Początek zajęć pod koniec lipca, a zakończenie w sierpniu.

Program warsztatów fotografii reportażowej obejmuje – oprócz różnych aspektów fotografii – m.in. także takie zagadnienia jak np. fotograf powinien się zachowywać w tłumie, jak w kościele czy na uroczystościach państwowych. Z kolei ćwiczenia praktyczne mają na celu przygotowanie uczestników do samodzielnej pracy nad projektami.

Warsztaty poprowadzi Jerzy Andrzejewski, jeden z najlepszych i najbardziej doświadczonych artystów fotografików w Polsce, członek Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Jerzy Andrzejewski, fotografią zajmuje się od 1968 r., początkowo pracując w pracowni rentgenowskiej Szpitala Miejskiego w Gnieźnie. Równocześnie wykonywał zdjęcia reporterskie publikowane w Gazecie Poznańskiej i Przemianach oraz na zamówienie Archidiecezji Gnieźnieńskiej. W latach 1972-1976, pracując w muzeum, równocześnie prowadził zajęcia fotograficzne z młodzieżą w pracowniach Miejskiego Domu Kultury w Gnieźnie oraz w gnieźnieńskim Klubie Międzynarodowej Prasy i Książki oraz Klubie Spółdzielni Mieszkaniowej. Od 1976 r. prowadził zakłady usługowe w Skorzęcinie i Pobiedziskach, ale główne źródło dochodów stanowiły zlecenia od zleceniodawców instytucjonalnych – muzeów poznańskich oraz Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich „Odra” w Świnoujściu, z którym opłynął „pół świata” (przy okazji fotografując ten świat). Od 2000 r. współpracuje z Muzeum Początków Państwa Polskiego i Archidiecezją Gnieźnieńską.

J. Andrzejewski jest autorem wielu wystaw fotograficznych indywidualnych oraz zbiorowych. Jego zdjęcia zostały opublikowane w kilkunastu albumach o charakterze popularnonaukowym (m.in. wydawnictw „Arkady” i „Ossolineum”), katalogach polskich muzeów (m.in. Muzeum Narodowego w Warszawie, Muzeum Początków Państwa Polskiego, Muzeum Archidiecezjalnego) oraz uczelni (m.in. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Wrocławskiego, Uniwersytetu Warszawskiego).

W 2011 został wybrany „Człowiekiem Roku 2011” – portalu informacjelokalne.pl (w kat. „kultura, sztuka, nauka”), a w 2018 r. „Człowiekiem Dziesięciolecia 2008 – 2018” wspomnianego portalu. W 2017 obchodził jubileusz 60-lecia pracy twórczej. W 2018 r. został uhonorowany Medalem „Za Zasługi dla Fotografii Polskiej” – odznaczeniem przyznawanym przez Kapitułę Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej Stowarzyszenia Twórców – w 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.