II Festiwal Historyczny – wyjątkowa wystawa!

Tempa nabierają przygotowania do II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie. Na przyszłoroczny Festiwal, który potrwa cztery dni (wykłady w sobotę i niedzielę) – oprócz kilkudziesięciu prelekcji – składać się będą także inne ciekawe punkty programu. Jednym z nich będzie wystawa, która otwarta zostanie w Sali Balowej w piątek, 20 marca.

Wystawa, której wernisaż odbędzie się w piątek, 20 marca o godz. 19.00, będzie to niecodzienna ekspozycja pt. „Architektura romańska i gotycka w Europie” autorstwa Jerzego Andrzejewskiego.

J. Andrzejewski to jeden z czterech – pięciu najlepszych artystów fotografików w Polsce, którzy zajmują się architekturą romańską i gotycką. Wystawa, którą będzie można obejrzeć w czerniejewskiej rezydencji zapowiada się też wyjątkowo z tego względu, że będzie można na niej zobaczyć… ponad 300 fotografii przedstawiających architekturę romańską i gotycką! Jest to pierwsza o tak dużej skali wystawa w Polsce!

Na wystawie będzie można zobaczyć najważniejsze świątynie powstałe od połowy X do początków XVI wieku, na które składać się będą najwyższej klasy fotografie, autorstwa Jerzego Andrzejewskiego, przedstawiające całe budowle oraz ich detale (m.in. sklepienia, portale, maswerki, dekoracje rzeźbiarskie). Wystawa będzie bardzo pomocna w zrozumieniu formy architektonicznej, a przez to w dotarciu do piękna starych kościołów.

Dodatkowym atutem wernisażu będzie 45-minutowa prelekcja autora fotografii, J. Andrzejewskiego na temat prezentowanych obiektów. Nigdy wcześniej autor – przy okazji wernisaży swoich prac – nie przedstawiał takiego wykładu!

Więcej szczegółów o tej wystawie przedstawimy w późniejszym czasie.

Jerzy Andrzejewski, fotografią zajmuje się od 1968 r., początkowo pracując w pracowni rentgenowskiej Szpitala Miejskiego w Gnieźnie. Równocześnie wykonywał zdjęcia reporterskie publikowane w Gazecie Poznańskiej i Przemianach oraz na zamówienie Archidiecezji Gnieźnieńskiej. W latach 1972-1976, pracując w muzeum, równocześnie prowadził zajęcia fotograficzne z młodzieżą w pracowniach Miejskiego Domu Kultury w Gnieźnie oraz w gnieźnieńskim Klubie Międzynarodowej Prasy i Książki oraz Klubie Spółdzielni Mieszkaniowej. Od 1976 r. prowadził zakłady usługowe w Skorzęcinie i Pobiedziskach, ale główne źródło dochodów stanowiły zlecenia od zleceniodawców instytucjonalnych – muzeów poznańskich oraz Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich „Odra” w Świnoujściu, z którym opłynął „pół świata” (przy okazji fotografując ten świat). Od 2000 r. współpracuje z Muzeum Początków Państwa Polskiego i Archidiecezją Gnieźnieńską.

J. Andrzejewski jest autorem wielu wystaw fotograficznych indywidualnych oraz zbiorowych. Jego zdjęcia zostały opublikowane w kilkunastu albumach o charakterze popularnonaukowym (m.in. wydawnictw „Arkady” i „Ossolineum”), katalogach polskich muzeów (m.in. Muzeum Narodowego w Warszawie, Muzeum Początków Państwa Polskiego, Muzeum Archidiecezjalnego) oraz uczelni (m.in. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Wrocławskiego, Uniwersytetu Warszawskiego).

W 2011 został wybrany „Człowiekiem Roku 2011” – portalu informacjelokalne.pl (w kat. „kultura, sztuka, nauka”), a w 2018 r. „Człowiekiem Dziesięciolecia 2008 – 2018” wspomnianego portalu. W 2017 obchodził jubileusz 60-lecia pracy twórczej. W 2018 r. został uhonorowany Medalem „Za Zasługi dla Fotografii Polskiej” – odznaczeniem przyznawanym przez Kapitułę Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej Stowarzyszenia Twórców – w 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.

J. Andrzejewski jest członkiem Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Fot. z archiwum J. Andrzejewskiego