K. Soberski gościem Żerkowskich Spotkań Historycznych!

Już w piątek, 20 września od godz. 18.00 w hotelu – Mickiewiczowskim Centrum Turystycznym w Żerkowie koło Jarocina odbędą się Żerkowskie Spotkania Historyczne. Wśród zaproszonych gości, którzy wygłoszą prelekcję, znalazł się Karol Soberski, dziennikarz, pisarz, eksplorator, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, twórca Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” w pałacu Czerniejewie oraz autor książek o historii pogranicza Wielkopolski, Pałuk i Kujaw.

Żerkowskie Spotkania Historyczne zorganizowane są z okazji 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej, a jej głównym punktem są wyjątkowe spotkania z autorami książek historycznych i regionalistami. Prelekcje odbędą się w hotelu – Mickiewiczowskim Centrum Turystycznym w Żerkowie.

W tym roku gośćmi spotkań są:
– Mariusz Borowiak – polski pisarz, dziennikarz i marynista. Zajmuje się również poszukiwaniem wraków okrętów. Autor kilkuset artykułów oraz ponad 70 książek o tematyce wojenno-morskiej m.in. „Admirał. Biografia Józefa Unruga”, „Stalowe drapieżniki. Polskie okręty podwodne 1926-1947”, serii „Polskie okręty wojenne w Wielkiej Brytanii 1939-1945”, „Westerplatte. W obronie prawdy”.

– Karol Soberski – dziennikarz (redaktor naczelny portalu informacjelokalne.pl), pisarz, eksplorator, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, twórca Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” w pałacu Czerniejewie, autor książek: „Skarb Dziedzica”, „Zapomniana zbrodnia”, „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”, „Złoto Dziedzica” i współautor monografii pt. „Medycyna na usługach systemu eksterminacji ludności w Trzeciej Rzeszy i na terenach okupowanej Polski”. Odkrywca w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce pod Gnieznem masowych grobów pomordowanych w 1942 r. przez Niemców w ramach akcji „T4″ pacjentów gnieźnieńskiego szpitala „Dziekanka”

– Bożena Hałas – regionalistka, współautorka m.in. „Powstańcy Wielkopolscy z Żerkowa i gminy Żerków”, „Lisew – moja mała Ojczyzna”.

Program przewiduje:

• 18:15 – Mariusz Borowiak – „Admirał Unrug – bezkompromisowy dowódca Marynarki Wojennej”
  • 19:15 – Karol Soberski – „Wojenne tajemnice pogranicza Wielkopolski i Kujaw – zbrodnie, skarby, zagadki”
  • 20:15 – Bożena Hałas – „Wojenne losy mieszkańców ziemi żerkowskiej w czasie II wojny światowej – wybrane sylwetki”

Tradycyjnie po spotkaniu organizatorzy zapraszają na poczęstunek. Będzie również możliwość nabycia książek zaproszonych Autorów

Organizatorem spotkania jest Księgarnia Historyczna Stara-szuflada.pl oraz Fundacja Wsparcia i Rozwoju „Antrejka”.