VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego już wkrótce…

Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” przymierza się do organizacji VI Rajdu Pieszego im. Pawła Występskiego, który odbędzie się w październiku lub listopadzie tego roku. Miejsce i dokładny termin przedsięwzięcia zostanie podany do końca września.

– Zgodnie ze złożoną w 2013 roku obietnicą, że co roku będziemy organizować Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego, rozpoczęliśmy przygotowania do kolejnej edycji rajdu. W tym roku, szósty rajd powiedzie nas po kolejnych ciekawych ścieżkach naszego regionu. Trasa zostanie zlokalizowana w jednej z gmin naszego powiatu i jak co roku będzie bogata w atrakcje – mówi Karol Soberski, prezes zarządu Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Paweł Występski, zmarł 24 lutego 2013 roku w wieku 56 lat. Był miłośnikiem historii i turystyki, szczególnie kochał rajdy piesze (często po Bieszczadach Kłeckich), które osobiście przez wiele lat organizował. Był czynnie zaangażowany w promocję swojej „małej Ojczyzny” – gminy Kłecko. Paweł był niestrudzonym propagatorem krajoznawstwa, turystyki, rajdów i historii. Wielokrotnie samotnie przemierzał szlaki po których później oprowadzał miłośników turystyki. Był też wielkim miłośnikiem historii regionu.

Więcej informacji wkrótce.