W oczekiwaniu na II Festiwal Historyczny…

Już za kilka dni rozpoczniemy prezentację programu II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie. Na przyszłoroczny Festiwal, który potrwa cztery dni, składać się będzie blisko 30 wykładów związanych z XVII, XIX i XX wiekiem. Do tego zaplanowane są dwa panele dyskusyjne i wiele innych atrakcji!

Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” organizowany w pałacu w Czerniejewie jest jednym z najciekawszych wydarzeń historycznych w Polsce! Już po pierwszej, tegorocznej edycji Festiwalu, jest on uznawany za jedno z największych w naszym kraju spotkań miłośników historii, pasjonatów skarbów i tajemnic, odkrywców, badaczy lokalnych dziejów, eksploratorów, pisarzy zajmujących się dziejami naszego kraju i poszczególnych regionów oraz turystów pragnących poznać ciekawe miejsca, ludzi i wydarzenia.

– Pomysł Festiwalu narodził się w 2018 roku podczas naszych wyjazdów na spotkania miłośników historii, skarbów i tajemnic czy to na Zamek Książ, czy do Zamku Czocha. Bywając tam od kilku lat zastanawialiśmy się, dlaczego podobnego przedsięwzięcia nie zorganizować u nas w Wielkopolsce, a konkretnie w powiecie gnieźnieńskim, gdzie mieszkamy i działamy. W końcu zdecydowaliśmy się i w marcu tego roku w przepięknym pałacu w Czerniejewie odbyła się pierwsza edycja tego wydarzenia –
mówi Karol Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, pomysłodawca Festiwalu.

Festiwal odbędzie się w pięknych salach XVIII-wiecznego zespołu pałacowo-parkowego w Czerniejewie w Wielkopolsce.

Tak było w tym roku!
Zanim przejdziemy do informacji o II edycji w 2020 r., przypomnijmy co działo się w tym roku. Podczas I Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” odbyło się 29 wykładów, które wygłosili prelegenci wywodzący się z różnych regionów Polski, prawdziwe gwiazdy w swoim fachu, odkrywcy, podróżnicy, pisarze, gwiazdy telewizji, archeolodzy, regionaliści m.in Joanna Lamparska, Elżbieta Guzikowska-Konopińska, Beata Żmuda, Jacek Podemski, Piotr Kucznir, Robert Maziarz, Bogdan Rosicki, Michał Młotek, Łukasz Orlicki, Karol Mariusz Borowiak, Radosław Herman, Krzysztof Krzyżanowski, Marcin Perliński, Karol Soberski, Krzysztof Modrzejewski, Jan Nowicki, Krzysztof Kaźmierczak, Krzysztof Przybysz, Michał Budnik, Rafał Jurke, Robert Prawniczak, Arleta Szczepańska, Marek Graniczny, Sławomir Zakrzewski i Jan Kulpiński.

Oprócz wykładów, Festiwalowi towarzyszyły: targi książki historycznej i regionalnej, stoiska promocyjne samorządów i organizacji pozarządowych, koncert gwary poznańskiej na dudy i skrzypce, wystawa zabytkowych aut i dorożek (wszystkie z okresu przedwojennego, najstarszy z 1930 r.), były zwiedzania pałacu w Czerniejewie (dla prelegentów też zwiedzanie XVIII-wiecznego pałacu w Zakrzewie koło Gniezna – jednego z dwóch w Wielkopolsce zbudowanych w tzw. „kostiumie francuskim”). Festiwal był szeroko relacjonowany w telewizji, radio, prasie i internecie.

Tegoroczny Festiwal – podkreślamy, że była to pierwsza jego – spotkał się ogromnym zainteresowaniem – przybyło blisko 2,5 tys. osób z całej Polski, a także z Norwegii i Wielkiej Brytanii. Taka frekwencja pokazuje, że tego typu spotkanie z historią poprzez ciekawe wykłady, ciekawych osób jest bardzo potrzebne w Wielkopolsce (nigdy wcześniej czegoś takiego nie było w naszym województwie).

Pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=w1gm0uX2FG8 można obejrzeć film z tegorocznego Festiwalu – skrót tego, co się działo.

Co podczas II edycji?

Jak podkreśla K. Soberski, przyszłoroczna edycja Festiwalu to – podobnie jak tegoroczna – przede wszystkim wykłady wybitnych prelegentów, przybliżające uczestnikom Festiwalu najbardziej fascynujące historie z tych trzech stuleci. – Zaproszenia do udziału w Festiwalu Historycznym wysłaliśmy do 30 osób, znanych czy to z programów telewizyjnych czy z pierwszych stron gazet, zajmujących się promowaniem historii, czy też do znanych autorów książek o sekretach i skarbach kilku regionów Polski. Większość z nich już odpowiedziała, pozytywnie i zaszczyci nas swoją obecnością w marcu 2020 r. – podkreśla K. Soberski. – Ich wykłady wiążą się z przyjazdem do Czerniejewa wielu turystów i miłośników historii, którym przy tej okazji pokażemy walory historyczno-turystyczne naszego regionu. Po to bowiem organizujemy ten Festiwal, by przyciągnął on do naszego regionu turystów z różnych stron Polski – dodaje.

O programie Festiwalu, nazwiskach prelegentów i tematach które zaprezentują, o prowadzących prelekcje i panele dyskusyjne, a także o innych dodatkowych atrakcjach, będziemy stopniowo informować od 21 października. Możemy zdradzić, że wykłady będą się odbywały przez 3 dnia (a nie 2 jak w tym roku)!

Po 21 października poinformujemy także, jak można zgłaszać swój udział w Festiwalu, gdzie można wykupić noclegi, a także jakie będą ceny biletów.

Z kolei księgarnie czy hurtownie książek, które chciałby wystawić swoje stoisko podczas Targów Książek Historycznych i Regionalnych prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 515-980-504.

Natomiast już dzisiaj przypominamy, że II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” jest skierowany do wszystkich osób kochających historię i turystykę, pasjonatów historii, eksploratorów, regionalistów oraz miłośników historii. I wszystkich serdecznie zapraszamy!

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Festiwalu prosimy kontaktować się pod numerem telefonu: 515-980-504. Więcej o Festiwalu na stronie: fundacjahistoryczna.pl/festiwal