Już tylko 150 dni do II Festiwalu Historycznego!

Już tylko 150 dni pozostało do II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie. Na przyszłoroczny Festiwal, który potrwa cztery dni (wykłady w sobotę i niedzielę, a jeden w piątek) składać się będzie 31prelekcji związanych z XVII, XIX i XX wiekiem. Do tego zaplanowane są dwa panele dyskusyjne z udziałem w sumie 10 gości! Bedą też wystawy, targi książki i wiele innych atrakcji!

Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” to jedno z największych w Polsce spotkań miłośników historii, pisarzy, pasjonatów skarbów i tajemnic, odkrywców, badaczy lokalnych dziejów, eksploratorów, podróżników i archeologów zajmujących się dziejami naszego kraju i poszczególnych regionów oraz turystów pragnących poznać ciekawe miejsca, ludzi i wydarzenia.

Od dzisiaj, codziennie, na stronie fundacjahistoryczna.pl w zakładce „Festiwal”, na naszej Grupie „Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci” Facebooku oraz na facebookowym Wydarzeniu „II Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci” będziemy zamieszczać nowe informacje poświęcone przyszłorocznej edycji Festiwalu! Będą sylwetki prelegentów, szczegóły programu, atrakcje towarzyszące, informacje jak przez internet kupić bilet na Festiwal, prezentacje sponsorów naszego wydarzenia i wiele innych, najważniejszych informacji.

Już dzisiaj możemy poinformować, że na II edycję Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” – który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie – składać się będzie 31 wykładów związanych z XVII, XIX i XX wiekiem. Do tego zaplanowane są dwa panele dyskusyjne z udziałem w sumie 10 gości! Przyszłoroczny Festiwal potrwa cztery dni – wykłady w sobotę i niedzielę, a jeden w piątek.

Możemy też przedstawić grono 26 prelegentów, którzy już przyjęli nasze zaproszenie.
W gronie tym są zacni uczestnicy I edycji Festiwalu:
– Joanna Lamparska
– Jacek Podemski
– Karol Soberski
– Piotr Kucznir
– Robert Maziarz
– Mariusz Borowiak
– Radosław Herman
– Krzysztof Krzyżanowski
– Łukasz Orlicki
– Marcin Perliński
– Michał Młotek
– Bogdan Rosicki
– Rafał Jurke

Jest też grono nowych prelegentów:
– Agnieszka Łabuz
– dr Ewa Syska
– Małgorzata Baczyńska
– Magdalena Woch
– Robert Kudelski
– Tomasz Bonek
– dr Karol Kościelniak
– Jerzy Andrzejewski
– Piotr Maszkowski
– Jarosław Leszczełowski
– Radosław Jagieła
– Damian Rybak
– Krzysztof Drozdowski

Czekamy jeszcze na potwierdzenie od kilku znanych postaci ze świata eksploracji, historii, dziennikarstwa i archeologii, którzy nie uczestniczyli w I edycji Festiwalu.

Oprócz zaplanowanych 31 wykładów, odbędą się także dwa panele dyskusyjne (jeden o książkach histoirycznych, a drugi – o „skarbach nieodkrytych”) w których łącznie weźmie udział 10 znamienitych gości! Kto to będzie? O tym już wkrótce

Możemy też już zdradzić, że podczas II edycji Festiwalu prowadzącymi prelekcje będą:
– w Sali Belkowej – Arkadiusz Gaca, wiceprezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, człowiek wielu pasji, uwielbiający historię, którą przez kilkanaście lat pielęgnował w pałacu w Niechanowie, gdzie kierując tamtejszą placówką oświatową, stworzył od podstaw Salę Historii. Bardzo aktywnie uczestniczy w wielu wydarzeniach związanych z promowaniem aspektów historyczno-turystycznych naszej „małej Ojczyzny”.
– w Sali Hrabiego – Agnieszka Ziebarth, absolwentka filologii polskiej i kulturoznawstwa na Uniwersytecie Bydgoskim. Bibliotekarka, miłośniczka literatury i członek Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Wnikliwa obserwatorka z talentem do zadawania kontrowersyjnych pytań. Autorka projektu „Polski kryminał jest sexy”. Prowadziła spotkania autorskie m.in. z Joanną Opiat-Bojarską, Ryszardem Ćwirlejem i Karolem Soberskim.

Szczegółowy program II Festiwalu, jak również atrakcje towarzyszące podamy w najbliższych dniach!

A jak wyglądała I edycja Festiwalu? O tym w w filmowym skrócie pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=w1gm0uX2FG8