Wstępny program Festiwalu Historycznego

Trwa odliczanie dni do II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie. Wczoraj podaliśmy sposób w jaki można kupić przez internet bilet i zgłosić swój udział w Festiwalu. Dzisiaj zaś prezentujemy wstępny, ramowy program Festiwalu.

Festiwal, który potrwa 3 dni, to przede wszystkim prelekcje. Wygłosi je w sumie 31 prelegentów. Dzisiaj możemy podać nazwiska 26 z nich, którzy już przyjęli nasze zaproszenie.

W tym gronie są (uczestnicy I edycji Festiwalu):
Joanna Lamparska, Jacek Podemski, Karol Soberski, Piotr Kucznir, Robert Maziarz, Mariusz Borowiak, Radosław Herman, Krzysztof Krzyżanowski, Łukasz Orlicki, Marcin Perliński, Michał Młotek, Bogdan Rosicki i Rafał Jurke
oraz nowi prelegenci:
Agnieszka Łabuz, dr Ewa Syska, Małgorzata Baczyńska, Magdalena Woch, dr Robert Kudelski, Tomasz Bonek, dr Karol Kościelniak, Jerzy Andrzejewski, Piotr Maszkowski, Jarosław Leszczełowski, Radosław Jagieła, Damian Rybak i Krzysztof Drozdowski.

W najbliższych dniach podamy nazwiska ostatnich kilku prelegentów.

Program Festiwalu
Dzisiaj możemy też podać wstępny program Festiwalu – punkty dostępne dla wszystkich zainteresowanych:
Piątek, 20 marca:
– godz. 17.30 – oficjalne powitanie prelegentów
– godz. 18.30 – Sala Balowa: otwarcie wystawy fotograficznej Jerzego Andrzejewskiego „Architektura romańska i gotycka w Europie” – zaprezentowanych zostanie 300 fotografii, wiele dotychczas niepublikowanych
– godz. 18.45 – prelekcja J. Andrzejewskiego nt. „Architektura romańska i gotycka w Europie”
– godz. 20.00 – zwiedzanie pałacu dla prelegentów i gości – przewodnik Karol Soberski

Sobota, 21 marca:
– godz. 9.45 – oficjalne otwarcie II Festiwalu Historycznego
– godz. 10.00 – wykład inauguracyjny autorstwa Karola Soberskiego, dyrektora Festiwalu
– następnie od godz. 10.50 do 17.30 (godzina ostatniego wykładu) – wykłady
– godz. 18.20 – panel dyskusyjny pt. „Skarby odkryte i nieodkryte”. Udział wezmą: Joanna Lamparska, Piotr Kucznir, Robert Maziarz, Marcin Perliński, Krzysztof Krzyżanowski i Łukasz Orlicki.

Sala Hrabiego:
– od godz. 11.00 do godz. 17.00 – wykłady
– godz. 13.00 – panel dyskusyjny o książkach historycznych z udziałem: Jarosława Leszczełowskiego, Roberta Kudelskiego, Michała Młotka, Mariusza Borowiaka, Karola Soberskiego i jeszcze jednego pisarza.

Niedziela, 22 marca:
– od godz. 10.00 do 15.50 (godzina ostatniej prelekcji) – wykłady,

Sala Hrabiego:
– od godz. 10.30 do 15.30 (ostatnia prelekcja) – wykłady

– godz. 17.00 – oficjalne zakończenie Festiwalu

Poniedziałek, 23 marca:
– od godz. 10.00 – wyjazd prelegentów

Oprócz wykładów w czasie Festiwalu odbywać się będą:

• Targi Książki Historycznej i Regionalnej: sobota od godz. 10.00 do 18.00; niedziela od godz. 10. do 16.00
  • Sala Gier i Zabaw dla dzieci: sobota od godz. 11.00 do 15.00; niedziela od godz. 11.00 do 15.00
  • co najmniej trzy wystawy (tematy wystaw podamy w późniejszym terminie) – sobota od godz. 10.00 do 18.00; niedziela od godz. 10.00 do 16.00
  • zwiedzanie pałacu w przewodnikiem (dodatkowo płatne – godziny podamy później)
  • zwiedzanie miasta Czerniejewa z przewodnikiem (bezpłatne – godziny podamy później).

Szczegółowy program Festiwalu, z godzinami i tytułami poszczególnych prelekcji podamy już wkrótce.