Fundacja ponownie zawita na „Tajny Zamek Czocha”

Już za tydzień rozpocznie się dwudniowe spotkanie miłośników historii pod hasłem „Tajny Zamek Czocha. Historia która nigdy się nie kończy” organizowane przez Agnieszkę i Piotra Kucznirów. Po raz kolejny w tym wydarzeniu weźmie udział – ale po raz pierwszy silną ekipą – Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”. Prezes Fundacji Karol Soberski będzie też jednym z prelegentów. Poniżej prezentujemy program spotkania.

Tajny Zamek Czocha to dwa dni (9 i 10 listopada) pełne niezwykle ciekawych wykładów. Poznamy nowe informacje w dziedzinie odkrywania tego co, przez lata a czasami przez wieki, zakryte było dla oczu łasych tajemnic związanych z historią.

– Nadchodzi czas na kolejną ucztę dla miłośników historii, tajemnic, sensacji pisanych rzecz jasna z dużej litery. Zapraszam wszystkich bo warto będzie spędzić kilka chwil w oparach tajemnic tych rozwiązanych i nie rozwiązanych (jeszcze). Śmietanka prelegentów zapewni każdemu mile spędzony czas na Zamku Czocha – zaprasza Piotr Kucznir, pomysłodawca i główny organizator.

Po raz kolejny na Zamek Czocha udaje się też Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”, ale po raz pierwszy w bardzo silnym składzie osobowym. Ekipa Fundacji wyjeżdża już w piątek, 8 listopada a powróci do Gniezna późnym popołudniem, 11 listopada. Wyjazd – oprócz pobytu na Zamku Czocha – związany jest też z przygotowaniami do II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie.

Podczas spotkania w Zamku Czocha będziemy promowali organizowany przez nas marcowy Festiwal Historyczny w pałacu w Czerniejewie, jak i będziemy promowali nasz region.

Dodatkowo prezes Fundacji, Karol Soberski, będzie jednym z prelegentów podczas spotkania miłośników historii w Zamku Czocha, jednym z najpiękniejszych i najbardziej tajemniczych zamków w Polsce. Podczas tegorocznej edycji spotkania „Tajny Zamek Czocha. Historia która nigdy się nie kończy”, K. Soberski wygłosi prelekcję związaną z jego najnowszą książka „Skarby i tajemnice okolic Gniezna”. Tytuł wykładu brzmi: „Wojenne tajemnice pogranicza Wielkopolski i Kujaw”.

Poniżej cały program tego jednego z najważniejszych w Polsce spotkań miłośników historii z pisarzami, dziennikarzami, badaczami tajemnic przeszłości czy poszukiwaczami skarbów!

Sobota, 9 listopada:
11.30 – Krzysztof Krzyżanowski „Tajemnice wałbrzyskiego mauzoleum”
12.35 – Marcin Perliński „5 października 1831 roku- ostatni akt powstania listopadowego”
13.35 – Karol Soberski „Wojenne tajemnice pogranicza Wielkopolski i Kujaw”
14.40 – Marek Grajek „Czołgi Patton na zamku Czocha-czy to było możliwe?”
15.45 – Piotr Kucznir „Najnowsze odkrycia na zamku Czocha”
16.50 – Łukasz Orlicki „SS na tropie czarownic-nazistowskie archiwum X”
17.55 – Spotkanie z Prelegentami „Tysiące pytań do…” chwila dla zakochanych w tajemnicach…

Niedziela, 10 listopada:
11.00 – Henryk Hnatów Krynicki „Budowle gotyckie i renesansowe. Czytanie ścian dla każdego”
12.05 – Jerzy Delekta „Niemieckie szyfry polowe z czasów II wojny światowej.
13.10 – Krzysztof Krzyżanowski „Powojenne górnictwo w raportach CIA”
14.15 – Krzysztof Kaszub „Dziewczęcy obóz pracy AL Gräben 1943-1945”
15.20 – Robert Jagiełło „Samodzielna kompania grenadierów. Pierwsza jednostek specjalna PSZ w II wojnie światowej”
16.25 – Bogdan Rosicki „Stanowiska obronne kompleksów Riese”