Kiermasz Rękodzieła Historycznego – zgłoś swoje stoisko!

Nowością II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie – jako jedna z atrakcji towarzyszących wykładom – będzie Kiermasz Rękodzieła Historycznego.

– W ostatnich latach rękodzieło zyskuje coraz większą popularność, dlatego wpadliśmy na pomysł, by podczas naszego Festiwalu zorganizować kiermasz rękodzieła, ale związanego z historią. Wielu turystów coraz częściej zaczyna zwracać uwagę na rękodzieło, bo jest unikalne, oryginalne i ma wysoką jakość wykonania – mówi Karol Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, organizator Festiwalu. – Podczas Festiwalu chcemy stworzyć miejsce, gdzie swoje stoiska wystawią rzeźbiarze, malarze, czy organizacje związane ze sztuką ludową. Zapraszamy osoby tworzące gobeliny, witraże czy zajmujące się oprawą książek i wszelkich woluminów w skórze, jak również innych twórców. Jedyny warunek jaki stawiamy: wszystkie wystawiane przedmioty muszą być wykonane ręcznie i muszą mieć związek z historią – dodaje.

Magia rękodzieła drzemie w wyjątkowości każdego projektu i ilości zaangażowania, jakie dany twórca włożył w każdą wykonaną rzecz. Stąd – zdaniem organizatorów Festiwalu – Kiermasz Rękodzieła Historycznego idealnie wpisze się w format Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”.

– Na dzisiaj mamy już zgłoszenia od twórczyni witraży z Krakowa oraz od artystów malarzy obrazów historycznych z Gniezna. Ilość stoisk na Kiermaszu jest ograniczona, dlatego decyduje kolejność zgłoszeń – dodaje K. Soberski.

Zgłoś swój udział!
Dlatego już dzisiaj organizatorzy zwracają się z prośbą do artystów ludowych, malarzy, twórców sztuki ludowej, rzeźbiarzy czy też organizacji zajmujących się rękodziełem, które chciałby wystawić swoje stoisko podczas Kiermaszu Rękodzieła Historycznej, o kontakt pod numerem telefonu: 515-980-504 (wówczas podamy warunki wystawienia stoiska) lub o przesłanie informacji, co chcieliby wystawić (wraz z kilkoma zdjęciami proponowanego rękodzieła) na adres: festiwal@fundacjahistoryczna.pl

Zgłoszenia przyjmujemy tylko do 6 marca 2020 r. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo odmówienia osobom/instytucjom udziału w Kiermaszu.