100 dni do II Festiwalu Historycznego!

Czas biegnie nieubłaganie i wielkimi krokami zbliża się II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie. Do tego wielkiego wydarzenie pozostało już tylko 100 dni! Dzisiaj możemy już podać więcej szczegółów Festiwalu, który potrwa cztery dni i składać się będzie z 32 prelekcji związanych z XVII, XIX i XX wiekiem. Do tego zaplanowane są dwa panele dyskusyjne z udziałem w sumie 12 gości! Będą też wystawy, targi książki, kiermasz historyczny i wiele innych atrakcji!

Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” to jedno z największych w Polsce spotkań miłośników historii, pisarzy, pasjonatów skarbów i tajemnic, odkrywców, badaczy lokalnych dziejów, eksploratorów, podróżników i archeologów zajmujących się dziejami naszego kraju i poszczególnych regionów oraz turystów pragnących poznać ciekawe miejsca, ludzi i wydarzenia.

Pomysłodawcą i głównym organizatorem Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” jest Karol Soberski i jego Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”.

Od kilku tygodni na stronie fundacjahistoryczna.pl w zakładce „Festiwal”, na naszej Grupie „Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci” Facebooku oraz na facebookowym Wydarzeniu „II Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci” zamieszczamy nowe informacje poświęcone przyszłorocznej edycji Festiwalu! Są sylwetki prelegentów, szczegóły programu, atrakcje towarzyszące, informacje jak przez internet kupić bilet na Festiwal. Wkrótce pojawią się prezentacje sponsorów naszego wydarzenia i wiele innych, najważniejszych informacji.

Już dzisiaj możemy poinformować, że na II edycję Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” – który od 20 do 23 marca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie – składać się będzie 32 wykładów związanych z XVII, XIX i XX wiekiem. Do tego zaplanowane są dwa panele dyskusyjne z udziałem w sumie 12 gości! Przyszłoroczny Festiwal potrwa cztery dni – wykłady w sobotę i niedzielę, a jeden w piątek.

Wstępny program przewiduje:
piątek, 20 marca:
Grota Pompejańska:
– godz. 18.00 – oficjalne powitanie prelegentów

Sala Balowa:
– godz. 18.30 – otwarcie wystawy fotograficznej Jerzego Andrzejewskiego „Architektura romańska i gotycka w Europie” – zaprezentowanych zostanie 300 fotografii, wiele dotychczas niepublikowanych + prelekcja J. Andrzejewskiego

– godz. 19.15 – wręczenie nagród historycznych

– godz. 22.00 – zwiedzanie pałacu dla prelegentów, gości i uczestników (po wcześniejszej rejestracji – liczba miejsc ograniczona) – przewodnik Karol Soberski

sobota, 21 marca:
– godz. 9.45 – oficjalne otwarcie Festiwalu
– od godz. 10.00 do godz. 17.30 (godzina ostatniego wykładu) – wykłady (w sumie 10 prelekcji)
– godz. 18.20 – panel dyskusyjny pt. „Skarby odkryte i nieodkryte”. Udział wezmą: Joanna Lamparska, Piotr Kucznir, Robert Maziarz, Marcin Perliński, Krzysztof Krzyżanowski i Łukasz Orlicki – prowadzący panel Arkadiusz Gaca.

Sala Hrabiego:
– od godz. 11.00 do 17.10 (godzina ostatniego wykładu) – wykłady (w sumie 7 prelekcji)
– godz.12.45 – panel dyskusyjny o książkach historycznych z udziałem: Jarosława Leszczełowskiego, Roberta Kudelskiego, Michała Młotka, Mariusza Borowiaka, Karola Soberskiego i Krzysztofa Drozdowskiego – prowadząca panel Agnieszka Ziebarth.

niedziela, 22 marca:
Sala Belkowa:
– od godz. 10.00 do godz. 15.50 (godzina ostatniego wykładu) – wykłady (w sumie 8 prelekcji)
– godz.17.00 – oficjalne zakończenie

Sala Hrabiego:
– od godz. 10.30 do 15.30 (godzina ostatniego wykładu) – wykłady (w sumie 6 prelekcji)

poniedziałek, 23 marca:
– od godz. 10.00 – rozjazd prelegentów

Oprócz wykładów w czasie Festiwalu odbywać się będą:

• Targi Książki Historycznej i Regionalnej: sobota od godz. 10.00 do 18.00; niedziela od godz. 10. do 16.00 (jak się zgłosić – tutaj)
  • Kiermasz Rękodzieła Historycznego: sobota od godz. 10.00 do 18.00; niedziela od godz. 10. do 16.00 (jak się zgłosić – tutaj)
  • Sala Gier i Zabaw dla dzieci: sobota od godz. 11.00 do 15.00; niedziela od godz. 11.00 do 15.00 – zajęcia poprowadzą wykwalifikowani instruktorzy Miejskiego Ośrodka Kultury w Gnieźnie
  • wystawy historyczne (planujemy 4 ekspozycje – tematy wystaw podamy w późniejszym terminie) – sobota od godz. 10.00 do 18.00; niedziela od godz. 10.00 do 16.00
  • zwiedzanie miasta Czerniejewa z przewodnikiem (bezpłatne – godziny podamy później).

Szczegółowy program Festiwalu, z godzinami i tytułami poszczególnych prelekcji podamy już wkrótce. Program może jeszcze być zmieniany

Prelegenci
Możemy też przedstawić grono 29 prelegentów, którzy już przyjęli nasze zaproszenie. W gronie tym są zacni uczestnicy I edycji Festiwalu (14 osób): Elżbieta Guzikowska-Konopińska, Joanna Lamparska, Jacek Podemski, Karol Soberski, Piotr Kucznir, Robert Maziarz, Mariusz Borowiak, Radosław Herman, Krzysztof Krzyżanowski, Łukasz Orlicki, Marcin Perliński, Michał Młotek, Bogdan Rosicki i Rafał Jurke.

Jest też grono nowych prelegentów (15 osób): Agnieszka Łabuz, dr Ewa Syska, Małgorzata Baczyńska, Magdalena Woch, dr Robert Kudelski, Tomasz Bonek, dr Karol Kościelniak, Jerzy Andrzejewski, Piotr Maszkowski, Jarosław Leszczełowski, Radosław Jagieła, Damian Rybak, Krzysztof Drozdowski, Paweł Becker i Adam Sikorski.

Czekamy jeszcze na potwierdzenie od kilku znanych postaci ze świata eksploracji, historii, dziennikarstwa i archeologii, którzy nie uczestniczyli w I edycji Festiwalu.

Prowadzący Festiwal
Możemy też już zdradzić, że podczas II edycji Festiwalu prowadzącymi prelekcje będą:
– Arkadiusz Gaca, wiceprezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, człowiek wielu pasji, uwielbiający historię, którą przez kilkanaście lat pielęgnował w pałacu w Niechanowie, gdzie kierując tamtejszą placówką oświatową, stworzył od podstaw Salę Historii. Bardzo aktywnie uczestniczy w wielu wydarzeniach związanych z promowaniem aspektów historyczno-turystycznych naszej „małej Ojczyzny”. Był jednym z prowadzących wykłady podczas I edycji Festiwalu Historycznego.
– Agnieszka Ziebarth, absolwentka filologii polskiej i kulturoznawstwa na Uniwersytecie Bydgoskim. Bibliotekarka, miłośniczka literatury i członkini Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Wnikliwa obserwatorka z talentem do zadawania kontrowersyjnych pytań. Autorka projektu „Polski kryminał jest sexy”. Prowadziła spotkania autorskie m.in. z Joanną Opiat-Bojarską, Ryszardem Ćwirlejem, Karolem Soberskim i Przemkiem Semczukiem.

Szczegółowy program II Festiwalu, jak również atrakcji towarzyszących podamy w najbliższych dniach!

Jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.

A jak wyglądała I edycja Festiwalu? O tym w w filmowym skrócie pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=w1gm0uX2FG8