Festiwal Historyczny pełen tajemnic coraz bliżej…

II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 roku odbędzie się w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie zbliża się wielkimi krokami… Do tego wielkiego, historycznego wydarzenia i jednego z największych tego typu przedsięwzięć w Polsce pozostało już tylko 80 dni!

Znamy już listę 32 prelegentów z różnych stron Polski (Pomorze, Warmia i Mazury, Mazowsze, Kujawy, Dolny i Górny Śląsk, Lubelskie, Łódzkie i oczywiście Wielkopolska), którzy zawitają do czerniejewskiej rezydencji i wygłoszą w sumie 33 wykłady: każdy ciekawy, pełen zagadek, przepełniony skarbami i tajemnicami. Dodatkowo kilka prelekcji to będą prawdziwe hity! Absolutne premiery!

W ramach Festiwalu zaplanowaliśmy też dwa ciekawe panele dyskusyjne, które zapewne przerodzą się w gorące dyskusje!

Drugiej edycji Festiwalu towarzyszyć będą też: Targi Książki Historycznej i Regionalnej; Kiermasz Rękodzieła Historycznego, a także wystawy:

• największa na świecie wystawa guzików i artefaktów z epoki napoleońskiej przygotowana przez Prywatne Muzeum „Wojen i Życia”;
  • największa w Polsce wystawa fotograficzna pt. „Architektura romańska i gotycka w Europie” autorstwa Jerzego Andrzejewskiego
  • wystawa samochodów, karet, dorożek i sań z II połowy XIX wieku i I połowy XX wieku
  • wystawa malarska prezentująca sylwetki najbardziej tajemniczych właścicieli ziemskich z Wielkopolski i Kujaw

Podobnie jak podczas I edycji Festiwalu, dla dzieci będzie przygotowana Sala Gier i Zabaw dla dzieci w której zajęcia poprowadzą wykwalifikowani instruktorzy Miejskiego Ośrodka Kultury w Gnieźnie.

Organizatorzy zaplanowali jeszcze kilka niespodzianek o których poinformujemy wkrótce.

Jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.

Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj