Czekając na wiosnę, czekając na Festiwal…

Trwa kalendarzowa zima, a dookoła jakby jesień, chwilami zaś wiosna, która przyjdzie do nas 20 marca w dniu w którym rozpocznie się II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”… Taką porą najlepiej wybrać się na spacer po parku przypałacowym w Czerniejewie, gdzie już za nieco ponad dwa miesiące – od 20 do 23 marca – odbędzie się II edycja wspomnianego Festiwalu Historycznego organizowanego przeze mnie i moją Fundację Historyczną „Przywracamy Pamięć”.

Pałac w Czerniejewie odwiedzam regularnie jeden raz w tygodniu, a im bliżej Festiwalu, tym częściej tam bywam. Dzisiaj jako prezes Fundacji Historycznej, ponownie się pojawiłem się w pałacu, w towarzystwie członka Zarządu Fundacji, a prywatnie mojej żony – Aleksandry Soberskiej.

Celem naszej wizyty było spotkanie z Kingą Ciesielczyk, menadżerem pałacu i ustalenie menu dla prelegentów i naszych gości festiwalowych, a także omówienie kwestii zakwaterowania, czyli kogo i gdzie umiejscowić (a pokoje w zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie znajdują się – oprócz pałacu – także w Oficynie Wschodniej, Wozowni, Powozowni, Bażantarni i w tzw. Bażantarni-biuro). Na szczęście, mamy już za sobą tę kwestie, podobnie jak dobór menu.

Piękna pogoda, którą dzisiaj zastaliśmy w Czerniejewie, skłoniła nas do wybrania się na spacer po parku, by zobaczyć, jak bardzo się zmienił w porównaniu z podobnym okresem przed I Festiwalem. A to, co ujrzeliśmy w parku, utrwaliliśmy na zdjęciach, które prezentujemy.

Trochę historii…
Pałac w Czerniejewie zbudowany pod koniec XVIII wieku przez gen. Jana Lipskiego, wielkiego oboźnego koronnego za panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, należał później, aż do 1939 r., do rodu Skórzewskich, jednego z najpotężniejszych polskich rodów (ich własnością był Łabiszyn i Lubostroń).

Z kolei park krajobrazowy o powierzchni 13 ha (część leśna ma 25 ha) powstał w XVIII w. pierwotnie założony jako ogród francuski, od XIX wieku jako ogród angielski, z alejami lipowymi, grabowymi i stawem. W XIX wieku w parku były liczne rzeźby i kapliczki, a także znajdowała się tam m.in. oranżeria, figarnia, ananasarnia.

W głębi parku znajduje się budynek bażanciarni z pocz. XIX w., przebudowanej potem na domek myśliwski. W 1989 r. kręcono w nim polską komedię pt. „Goryl, czyli ostatnia zadanie…” w reżyserii Janusza Zaorskiego, z udziałem m.in. Krzysztof Kowalewski, Marian Opania, Jerzy Turek, Przemysław Gintrowski.

Zespół pałacowo-parkowy w Czerniejewie to jeden z najpiękniejszych tego typu obiektów w Wielkopolsce. Dodatkowo Czerniejewo to miasto pełne historii, zagadek i niepowtarzalnej atmosfery, którą tworzy między innymi 850-metrowa aleja prowadząca od pałacu do kościoła.

I chociażby z tych powodów warto od 20 do 23 marca przyjechać do Czerniejewa i uczestniczyć w II edycji Festiwalu Historycznego.

Program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”dostępny tutaj.

Ważne informacje:
Jak zgłosić się na Festiwal i jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.
Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj