Poznajmy prowadzących Festiwal Historyczny

Znamy już program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca 2020 r. odbywać się będzie w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie. Poznaliśmy też sylwetki prelegentów, czas więc przedstawić teraz osoby, które poprowadzą Festiwal!

W tym roku prowadzącymi Festiwal będą członkowie Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Wiceprezes Fundacji – Arkadiusz Gaca i członkini Fundacji – Agnieszka Ziebarth.

Agnieszka Ziebarth jest absolwentką filologii polskiej i kulturoznawstwa na Uniwersytecie Bydgoskim. Studiowała Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną w Wyższej Szkole Umiejętności Społecznych w Poznaniu. Bibliotekarka, miłośniczka literatury i członkini Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Dziennikarka i felietonistka współpracująca z portalem informacjelokalne.pl.
Jest autorką projektu „Polski kryminał jest sexy”. Prowadziła spotkania autorskie m.in. z Joanną Opiat-Bojarską, Ryszardem Ćwirlejem, Karolem Soberskim i Przemkiem Semczukiem. W rozmowach o książkach wnikliwa obserwatorka z talentem do zadawania kontrowersyjnych pytań.

Podczas II Festiwalu Historycznego będzie prowadziła sobotnie prelekcje w Sali Hrabiego, a niedzielne – w Sali Belkowej. A. Ziebarth poprowadzi także panel dyskusyjny o książkach historycznych, który w sobotę odbędzie się w Sali Hrabiego.

Arkadiusz Gaca jest wiceprezesem Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” i niezależnym badaczem lokalnych dziejów. Człowiek wielu pasji, uwielbiający historię (wielki miłośnik epoki napoleońskiej), którą przez kilkanaście lat pielęgnował w XVIII-wiecznym pałacu w Niechanowie, gdzie kierując tamtejszą placówką oświatową, stworzył od podstaw Salę Historii.
W 2016 r. został laureatem nagrody „Promotor Historii 2015”, którą otrzymał od portalu turystykalokalna.pl „za wkład w promowanie historii poprzez szerokie otwarcie na rzecz lokalnej społeczności zespołu pałacowo-parkowego w Niechanowie i za kultywowanie pamięci Józefa Wybickiego, twórcy polskiego hymnu, który mieszkał w tym pałacu”.
Bardzo aktywnie uczestniczy w wielu wydarzeniach związanych z promowaniem aspektów historyczno-turystycznych naszej „małej Ojczyzny”. Był jednym z prowadzących wykłady podczas I edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 29 do 31 marca 2019 r. odbył się także w czerniejewskiej rezydencji.

A. Gaca w trakcie II Festiwalu Historycznego będzie prowadził prelekcje w sobotę w Sali Belkowej a w niedzielę – w Sali Hrabiego. Poprowadzi także panel dyskusyjny o poszukiwaniu skarbów, który w sobotę odbędzie się w Sali Belkowej.

Program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”dostępny tutaj.

Ważne informacje:
Jak zgłosić się na Festiwal i jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.
Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj