Pałac Zakrzewo – zapraszamy na zwiedzanie!

To będzie jedyna i niepowtarzalna okazja, by zobaczyć i poznać sekrety zespołu pałacowo-parkowego w Zakrzewie w gminie Kłecko! Po tajemnicach tej rezydencji oprowadzi Karol Soberski, pisarz, dziennikarz, eksplorator, niezależny badacz lokalnej historii i autor bestsellerowej książki pt. „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”! Zapraszamy do jednego z najpiękniejszych w Wielkopolsce – na co dzień niedostępnego – pałacu w Zakrzewie. Zwiedzić tę rezydencję będzie można tylko w niedzielę, 15 marca o godz. 11.00! WAŻNE! NA GODZ. 11.00 NIE MA JUŻ WOLNYCH MIEJSC!!! WOLNE MIEJSCA SĄ JESZCZE NA ZWIEDZANIA PAŁACU, 15 MARCA NA GODZ. 14.00! Koszt, trasa i sposób zgłaszania na drugie zwiedzanie – identyczne jak na pierwsze.

Pałac (i park), który obecnie stanowi własność Santander Bank Polska i znajduje się tam Centrum Szkoleniowe tego banku, będzie można zwiedzić w niedzielę, 15 marca o godz. 11.00 – WAŻNE! NA GODZ. 11.00 NIE MA JUŻ WOLNYCH MIEJSC!!! Wolne miejsca pozostały tylko na godz. 14.00.

– Pałac w Zakrzewie to jeden z najpiękniejszych i do dzisiaj skrywających tajemnice pałaców w Wielkopolsce. Zakrzewska rezydencja pełna jest skarbów i sekretów, wiele z nich odkrytych przeze mnie w trakcie pisania książki „Tajemniczy Pałac Zakrzewo” i szlakiem tych tajemnic powędrujemy. Co ważne, w tym roku zajrzymy do miejsc, gdzie wcześniej nie można było wejść! – mówi Karol Soberski. – Jest to jedyne w tym roku zwiedzanie tego pałacu – dodaje.

Hasło zwiedzania brzmi: „Tajemniczy Pałac Zakrzewa”. Dlaczego taki tytuł? Otóż będziemy wędrować śladami historii opisanymi przez K. Soberskiego we wspomnianej książce o tym samym tytule.

– Dla osób chcących zobaczyć ten przepiękny pałac i równie unikatowy blisko 16-hektarowy park, przygotowaliśmy blisko 3-godzinna trasę. Będzie można ją przejść i poznać historię, architekturę oraz zagadki tego pałacu w niedzielę, 15 marca. Ruszamy o godz. 11.00 i 14.00 – podkreśla K. Soberski i dodaje: – W tym miejscu pragniemy podziękować Dianie Matłosz, zarządzającej Centrum Szkoleniowym w Zakrzewie za możliwość zwiedzenia parku i pałacu.

Program zwiedzania
W niedzielę, 15 marca zapraszamy wszystkich zainteresowanych na zwiedzanie pałacu w Zakrzewie. Zbiórka o godz. 10.45 (druga tura o godz. 13.45) przed główną bramą prowadzącą do pałacu. Następnie – po sprawdzeniu listy obecności – wyruszamy zwiedzać według następującego planu: pałac, park (ze względu na wędrówkę po parku wskazane obuwie sportowe), Wozownia i Oficyna.

Po oficjalnym zakończeniu zwiedzania będzie możliwość nabycia książki o historii pałacu w Zakrzewie.

Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa w wyprawie jest potwierdzenie – do 13 marca do godz. 20.00 – swojego udziału w wyprawie na adres mailowy: biuro@turystykalokalna.pl (prosimy podać imię, nazwisko, miejscowość oraz z podaniem na którą godzinę zwiedzania)) oraz wpłacenie 35 złotych od osoby na konto: 75 2490 0005 0000 4004 4234 2941 z dopiskiem: „Zwiedzanie Zakrzewa”.

Można też wpłacać pieniądze w gotówce bezpośrednio u organizatorów – w tym przypadku prosimy o kontakt telefoniczny: 515-98-05-04. Pieniądze przeznaczone są na kwestie organizacyjne. Zwiedzanie pałacu odbędzie się bez względu na pogodę.

Ilość miejsc ograniczona, dlatego decyduje kolejność zgłoszeń!

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy. W razie jakichkolwiek pytań, prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 515-98-05-04.

Wydarzenie to jest prologiem tegorocznej II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca odbędzie się w pałacu w Czerniejewie!

Przewodnikiem po pałacu będzie Karol Soberski, dziennikarz, eksplorator i niezależny badacz lokalnej historii. Prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” (www.fundacjahistoryczna.pl). Pomysłodawca i główny organizator Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” odbywającego się w zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie.
Autor książek: „Skarb Dziedzica” (2016), „Zapomniana zbrodnia” (2017), „Tajemniczy Pałac Zakrzewo” (2017), „Złoto Dziedzica” (2018) i „Skarby i tajemnice okolic Gniezna” (2019). Współautor monografii pt. „Medycyna na usługach systemu eksterminacji ludności w Trzeciej Rzeszy i na terenach okupowanej Polski” (2011), wydanej w związku z dokonanym przez niego odkryciem w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce masowych grobów pomordowanych w 1942 r. przez Niemców w ramach akcji „T4” pacjentów szpitala psychiatrycznego „Dziekanka” w Gnieźnie. Autor przewodników turystycznych: „Spacerem po Kłecku” (2011), „Gmina Niechanowo” (2013) i „Uroki Gminy Mieleszyn” (2015); współautor folderów turystycznych wydanych przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie z cyklu „Tu powstała Polska” (2012).
Od 2012 r. w ramach cyklu „Wędrówki z historią” oprowadza turystów po pałacach i dworach powiatu gnieźnieńskiego i żnińskiego oraz po najciekawszych historycznie miejscach (świątynie, miasteczka, wsie, itp) w tym regionie.