Festiwal Historyczny, festiwal pisarzy…

II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 20 do 23 marca odbywać się będzie w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie, to przede wszystkim wykłady poświęcone historii, tajemnicom, skarbom, sensacjom i zbrodniom XVII, XIX i XX wieku. Znamy listę 32 prelegentów, którzy wygłoszą w sumie 34 prelekcji! Ale warto podkreślić, że w gronie tych prelegentów jest bardzo wielu pisarzy! I to pisarzy z ogromnym dorobkiem! Z tego względu na nasz Festiwal zapraszamy także miłośników dobrych książek, tym bardziej, że odbędą się Targi Książki Historycznej i Regionalnej oraz panel dyskusyjny o książkach!

W gronie prelegentów, którzy zagoszczą w marcu na II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” znalazło się też kilkunastu pisarzy (chociaż można powiedzieć, że prawie każdy prelegent ma na swoim koncie chociażby jedną książkę).

My z grona prelegentów wyłowiliśmy tych, którzy tych książek mają więcej niż jedną i tych, których książki będzie można kupić w trakcie Festiwali na odbywających się w pałacu w Czerniejewie – Targach Książki Historycznej i Regionalnej.

Jacy zatem pisarze przyjadą na marcowy Festiwal?
W tym gronie znajdzie się Joanna Lamparska, dziennikarka i podróżniczka, autorka bestsellerowych książek o tajemnicach ukrytych skarbów, zamków i podziemi. W 2019 r. wydała „Imperium małych piekieł. Mroczne tajemnice Gross Rosen”, które czytelnicy uznali za „najmocniejszą książkę roku”. Tę, jak i wcześniejsze jej książki będzie można kupić podczas Festiwalu.

W gronie prelegentów jest też Robert Kudelski, badacz i autor publikacji poświęconych eksploracji oraz stratom wojennym w zakresie dóbr materialnych i zbiorów sztuki. Autor książek: „Tajemnice nazistowskiej grabieży polskich zbiorów sztuki” (2004), „Zaginiony konwój SS” (2007), „Merkers – skarbiec III Rzeszy” (2011), „Zrabowane skarby” (2012), „Zaginiony Rafael. Kulisy największej kradzieży nazistów” (2014). W 2019 roku ukazała się jego najnowsza książka pt. „Złoto Wrocławia”.

Na Festiwalu będzie stoisko Mariusza Borowiaka (na którym on sam będzie podpisywał książki), pisarza, dziennikarza-publicysty, marynisty; autora 80 książek (także w jęz. angielskim i rosyjskim) i broszur oraz kilkuset artykułów o tematyce wojenno-morskiej w kraju i za granicą, współautor haseł do słowników i encyklopedii. Na podstawie książki „Westerplatte. W obronie prawdy” powstał scenariusz do filmu fabularnego; konsultant scenariusza filmu „Dywizjon 303. Historia prawdziwa”. Jego artykuły prasowe i książki były pretekstem do przygotowania licznych reportaży radiowych i telewizyjnych. Znany z obalania „prawd historycznych” o Polskiej Marynarce Wojennej w latach 1918-1947 i niemieckiej U-Bootwaffe w latach II wojny światowej.

Na pewno będzie też można kupić wyjątkową książki Krzysztofa Krzyżanowskiego, prawnika z wykształcenia po UAM w Poznaniu i Uniwersytecie Wrocławskim, niezależnego dziennikarza, eksploratora i badacza historii. Współautor książek o podziemnych zagadkach Dolnego Śląska (seria „Zapomniane Podziemia”, cz. 1 i 2). Krzysztof jest autorem bestsellerowej książki „Skarb generała. Tropem tajemnic Szczeliny Jeleniogórskiej” (2015) czy też książki „Śladem Złotego Pociągu. Raport o ukrytych skarbach” (2018).

Podobnie jak będzie można nabyć rewelacyjną książkę Piotra Kucznira (dziennikarza, pisarza, publicysty, przewodnika, współtwórcy programów telewizyjnych na temat historii, sekretów, zagadek i skarbów Zamku Czocha). pt. „Tajny Zamek Czocha” w której Piotr rozprawia się w wieloma mitami i legendami jakimi po II wojnie światowej obrósł zamek.

Zapewne do kupienia będą także książki autorstwa Tomasza Bonka, wieloletniego dyrektora i redaktora naczelnego największych mediów biznesowych (Forbes.pl, Biznes.Onet, Business Insider Polska i Money.pl), a także dziennikarz śledczy, związany z międzynarodową organizacją Reporterzy Bez granic. Jest on autorem książek: „Miasto skarbów” i „Lubiążu. Mrocznych tajemnicach opactwa”. Podczas Festiwalu Historycznego w Czerniejewie natomiast będzie miała premierę najnowsza książka Tomasza Bonka, w której obnaża on kulisy poszukiwania przez władze PRL skarbów o ogromnej wartości.

Ale na II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” będą też książki opowiadające o historii innych regionów Polski, niż Dolny Śląsk.

W gościnne progi pałacu w Czerniejewie zawita Michał Młotek z Iławy, poszukiwacz zabytków, regionalista, odkrywca historii i archiwista społeczny, autor książek „Tajemnice pogranicza”, „Noc patagonów” i „Zapiski Hansa Heinricha”.

Nasze zaproszenie na Festiwal przyjął też Jarosław Leszczełowski, od kilkunastu lat zajmujący się historią ziem drawskiej i wałeckiej. Autor dwudziestu pięciu książek o dziejach tego regionu. Wśród tych publikacji ważne miejsce zajmuje tetralogia dziejów rodzinnego Złocieńca oraz trylogia o historii Mirosławca.

Gdy już jesteśmy na północy Polski, to stamtąd przyjedzie też Jan Nowicki, kapitan rezerwy, regionalista, zainteresowany historią Pomorza i powstaniem styczniowym. Autor świetnych książek: „Kamp-Rogowo, zapomniane lotniska”, „Zaginione eksponaty Niemieckiej Kolekcji Lotniczej z Berlina” i „Katastrofa Dorniera Do 24 T3 na Kamper See” (obecnie jezioro Resko Przymorskie).

Swoje stoisko będzie też miał Krzysztof Drozdowski, historyk, społecznik, działacz na rzecz podniesienia świadomości historycznej w Bydgoszczy i regionie. Członek Towarzystwa Miłośników Miasta Bydgoszczy. Jest autorem publikacji: „Bitwa o Bydgoszcz 1945”, „Bydgoszcz wita Armię”, „Graudenz 1945 – ostatnie tchnienie”, „Bydgoska architektura militarna w latach 1772-1945”. „Z lotu ptaka. Bydgoszcz na fotografii lotniczej w latach 1911-1945”, „Tajemnica Doliny Śmierci. Droga do prawdy”, „Wojenne sekrety Bydgoszczy”, „Pomorskie tajemnice nazistów”, „Zrzucić kajdany. Bydgoszcz w styczniu 1920 roku”. Wiele z tych książek będzie można kupić, zdobywając też dedykację od autora.

Wśród prelegentów jest też Damian Rybak, na co dzień przewodnik po romańskich zabytkach Strzelna, kustosz Muzeum – Romańskiego Ośrodka Kultury im. Ottona i Bolesława w Strzelnie, licencjonowany pilot wycieczek i przewodnik turystyczny po województwie kujawsko-pomorskim, Instruktor PTTK Krajoznawstwa Regionu. Autor i współautor ponad 20 publikacji – przewodników, map i folderów turystycznych (m.in.: „Skarby regionu: Strzelno, Mogilno, Inowrocław i okolice…”, „Strzelno – architektura i rzeźba romańska”, „Szlak Piastowski – zabytki, atrakcje, ciekawostki”.

I na koniec należy też wspomnieć, że podczas Festiwalu będzie można kupić książki autorstwa Karola Soberskiego, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, pomysłodawca i dyrektor Festiwalu. Będzie kupić jego książki: „Skarb Dziedzica” (2016), „Zapomniana zbrodnia” (2017 – ta pozycja związana jest z dokonanym przez K. Soberskiego odkryciem w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce masowych grobów pomordowanych w 1942 r. przez Niemców w ramach akcji „T4” pacjentów szpitala psychiatrycznego „Dziekanka” w Gnieźnie), „Tajemniczy Pałac Zakrzewo” (2017), „Złoto Dziedzica” (2018) i „Skarby i tajemnice okolic Gniezna” (2019).

Więcej o prelegentach tegorocznego Festiwalu – tutaj

Warto jeszcze dodać, że w programie II Festiwalu Historycznego jest też panel o książkach historycznych
, który odbędzie się w sobotę, 21 marca o godz. 12.45 w Sali Hrabiego. Do dyskusji panelowej, którą poprowadzi Agnieszka Ziebarth, zaproszono: M. Borowiaka, J. Leszczełowskiego, R. Kudelskiego, M. Młotka, K. Drozdowskiego i K. Soberskiego).

Program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”dostępny tutaj.

Ważne informacje:
Jak zgłosić się na Festiwal i jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.
Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj