„Tajemnice Trzech Stuleci” – 40 dni do II Festiwalu!

Odliczanie do II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” trwa! Zostało 40 dni! To wydarzenie, jedno z największych w Polsce, odbędzie się od 20 do 23 marca w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie koło Gniezna.Festiwal Historyczny organizowany jest przez Karola Soberskiego i jego Fundację Historyczną „Przywracamy Pamięć” z Gniezna. Ideą Festiwalu jest promocja walorów historyczno-turystycznych Wielkopolski poprzez sekrety ludzi, miejsc i wydarzeń związanych z XVII, XIX i XX wiekiem.

– Ideą Festiwalu jest promocja walorów historyczno-turystycznych Wielkopolski, poprzez sekrety ludzi, miejsc i wydarzeń tego regionu związanych z XVII, XIX i XX wiekiem. W trakcie II edycji Festiwalu odbywać to się będzie przede wszystkim poprzez wykłady wybitnych prelegentów, przybliżające uczestnikom Festiwalu najbardziej fascynujące historie z tych trzech stuleci. Poprzez Festiwal chcemy też promować regionalne dziedzictwo kulturowe – mówi Karol Soberski, dyrektor Festiwalu i prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Festiwal odbywać się będzie w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowy w Czerniejewie, jednym z najpiękniejszych tego typu obiektów w Wielkopolsce. – Wejściówka na Festiwal kosztować będzie 35 zł na trzy festiwalowe dni i będzie do kupienia w Punkcie Informacyjnym Festiwalu. Chyba, że ktoś kupi wejściówkę przez internet, wówczas zapłaci 30 zł i otrzyma gadżet-niespodziankę, ale musi to uczynić do 16 marca – dodaje K. Soberski.

Na Festiwal składać się będą 34 wykłady związane z XVII, XIX i XX wiekiem i różnymi tematami (będą prelekcje o ciekawych postaciach, wydarzeniach, odkryciach, niezwykłych miejscach, itp.). Będą także dwa panele dyskusyjne: o skarbach i o książkach historycznych.

W gronie gości, którzy przyjadą znaleźli się znani i rozchwytywani w Polsce prelegenci, gwiazdy programów telewizyjnych, pisarze, odkrywcy, historycy, podróżnicy, filmowcy, archeolodzy, regionaliści, dziennikarze, m.in. dr Agnieszka Łuczak, Joanna Lamparska, dr Ewa Syska, Magdalena Woch, Adam Sikorski, Mariusz Borowiak, dr Robert Kudelski, Jarosław Leszczełowski, Michał Młotek, Tomasz Bonek, Jacek Podemski, Piotr Kucznir, Piotr Maszkowski, Radosław Herman, dr Karol Kościelniak, Karol Soberski, Krzysztof Drozdowski, Łukasz Orlicki, Krzysztof Krzyżanowski, czy Robert Maziarz.

– Zaprosiliśmy tak znanych prelegentów, by w ten sposób przyciągnąć do Czerniejewa turystów i miłośników historii, którym przy tej okazji pokażemy walory historyczno-turystyczne naszego regionu – dodaje K. Soberski. – W tym roku Festiwal ma dwoje prowadzących: Agnieszkę Ziebarth i Arkadiusza Gacę – zaznacza.

Dodatkowo odbędą się Targi Książki Historycznej i Regionalnej; Kiermasz Historyczny; największa na świecie wystawa guzików napoleońskich i artefaktów z tej epoki; największa w Polsce wystawa fotograficzna pt. „Architektura romańska i gotycka w Europie” autorstwa Jerzego Andrzejewskiego; wystawa aut, karet, dorożek i sań z II połowy XIX wieku i I połowy XX wieku; wystawa malarska prezentująca sylwetki najbardziej tajemniczych właścicieli ziemskich z Wielkopolski i Kujaw oraz Sala Zabaw i Gier dla dzieci.

Więcej o Festiwalu, w tym szczegółowy, godzinowy program oraz sylwetki prelegentów, na stronie: www.fundacjahistoryczna.pl/festiwal

Sponsorzy i partnerzy Festiwalu
Organizatorem II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” jest Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”. Współorganizatorami są: Pałac Czerniejewo, Gmina Czerniejewo i firma Media Lokalne.

W gronie sponsorów i partnerów znaleźli się już: Bank Spółdzielczy w Gnieźnie (jako Mecenas Festiwalu), Powiat Gnieźnieński, Miasto Gniezno, Gmina Mieleszyn, Santander Bank Polska, Drukarnia Majorczyk i Miejski Ośrodek Kultury.
Wkrótce przedstawimy kolejnych sponsorów i partnerów Festiwalu.

Patroni medialni
Wśród patronów medialnych Festiwalu znaleźli się: TVP Historia, TVP 3 Poznań, Radio Żnin, tygodniki „Wiadomości Wrzesińskie” i „Głos Powiatu Średzkiego”, miesięcznik Odkrywca oraz portale: informacjelokalne.pl, turystykalokalna.pl, zdziennikaodkrywcy.pl wielkopolska-country.pl! Wkrótce przedstawimy kolejnych patronów medialnych!

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Festiwalu prosimy kontaktować się pod numerem telefonu: 515-980-504.

Program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”dostępny tutaj.

Ważne informacje:
Jak zgłosić się na Festiwal i jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.
Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj