Fundacja Historyczna powołała rzecznika

Zarząd Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” – ze względu na coraz większą ilość projektów i przedsięwzięć, które realizuje Fundacja – zdecydował się powołać rzecznika prasowego Fundacji, odpowiedzialnego za kontakty z mediami. Funkcję tę objęła Agnieszka Ziebarth.

Myśl o konieczności powołania rzecznika prasowego Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” pojawiła się w ubiegłym roku. – Nasza Fundacja realizuje coraz większą ilość projektów i przedsięwzięć, a co za tym idzie jest konieczność szerszego niż dotychczas informowania społeczeństwa o naszych działaniach, dlatego zdecydowaliśmy się na powołanie osoby odpowiedzialnej za kontakty z mediami – wyjaśnia Arkadiusz Gaca, wiceprezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Ostatecznie podczas posiedzenia Zarządu Fundacji w miniony piątek, Arkadiusz Gaca, wiceprezes Fundacji zaproponował, by stanowisko to objęła Agnieszka Ziebarth, która uczestnicząc w posiedzeniu Zarządu, wyraziła zgodę. Zarząd jednogłośnie przyjął uchwałę o powołaniu rzecznika.

Agnieszka Ziebarth jest absolwentką filologii polskiej i kulturoznawstwa na Uniwersytecie Bydgoskim. Studiowała Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną w Wyższej Szkole Umiejętności Społecznych w Poznaniu. Bibliotekarka, miłośniczka literatury i członkini Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Dziennikarka i felietonistka współpracująca z portalem informacjelokalne.pl. Jest autorką projektu „Polski kryminał jest sexy”. Prowadziła spotkania autorskie m.in. z Joanną Opiat-Bojarską, Ryszardem Ćwirlejem, Karolem Soberskim i Przemkiem Semczukiem.
A. Ziebarth będzie też – podczas II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” organizowanego w pałacu w Czerniejewie od 20 do 23 marca tego roku – prowadziła sobotnie prelekcje w Sali Hrabiego, a niedzielne – w Sali Belkowej. A. Ziebarth poprowadzi także panel dyskusyjny o książkach historycznych, który w sobotę odbędzie się w Sali Hrabiego.

Nowej rzecznik Fundacji życzymy powodzenia i sukcesów.