Największa na świecie wystawa napoleońska!

Od 3 do 6 lipca w pałacu w Czerniejewie odbywać się będzie II Festiwal Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”. Na ten największy w Polsce Festiwal – który potrwa cztery dni (wykłady w piątek, sobotę i niedzielę) – oprócz kilkudziesięciu prelekcji składać się będą także cztery wystawy. O jednej już informowaliśmy. Dzisiaj czas zdradzić nieco informacji o kolejnej ekspozycji – Wystawie Napoleońskiej na której będzie można zobaczyć największą na świecie kolekcję guzików napoleońskich!

Na ekspozycję, którą w sobotę i niedzielę będzie można zobaczyć w XVIII-wiecznym pałacu w Czerniejewie składać się będą eksponaty z prywatnego Prywatnego Muzeum „Wojen i Życia” w Żarach, którego właścicielem jest niezwykły kolekcjoner – Franciszek Łuckiewicz.

Nie będziemy zdradzać, co będzie można zobaczyć na tej wystawie, ale gwarantujemy jedno – będzie to unikatowa w skali Wielkopolski, a nawet w skali naszego kraju ekspozycja! Ekspozycja, która dotychczas nie opuszczała murów Muzeum w Żarach!

Możemy zagwarantować, że w pałacu zobaczymy m.in. największą na świecie kolekcję guzików od mundurów wojsk napoleońskich! W zbiorach F. Łuckiewicza jest wiele takich zabytków, które chciały by mieć największe na świecie muzea! I część z tej kolekcji będzie można zobaczyć w trakcie marcowego Festiwalu Historycznego!

Dlatego już dzisiaj warto zarezerwować sobie czas i przyjechać do pałacu w Czerniejewie, gdzie 3 i 4 lipca będzie można zobaczyć te eksponaty oraz wysłuchać historii prezentowanych zabytków o których opowie sam autor.

Już dzisiaj informujemy, że ekspozycję będzie można zwiedzać w grupach max. 20-osobowych o każdej pełnej godzinie (zbiórka przed salą wystawową). Wystawa będzie czynna od godz. 10.00.

Program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”dostępny tutaj.

Ważne informacje:
Jak zgłosić się na Festiwal i jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.
Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj