Wystawa portretów tajemniczych ziemian…

Na II Festiwal Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 3 do 6 lipca odbędzie się w pałacu w Czerniejewie, oprócz kilkudziesięciu prelekcji. składać się będą także cztery wystawy. O dwóch już informowaliśmy. Dzisiaj czas zdradzić nieco informacji o kolejnej ekspozycji – wystawie portretów tajemniczych właścicieli ziemskich z pogranicza Wielkopolski i Kujaw – autorstwa malarki Danuty Weber.

O dwóch wystawach już informowaliśmy: fotograficznej Jerzego Andrzejewskiego pt. „Architektura romańska i gotycka w Europie” i wystawie napoleońskiej na której będzie można zobaczyć największą na świecie kolekcję guzików napoleońskich z prywatnego Prywatnego Muzeum „Wojen i Życia” w Żarach, którego właścicielem jest niezwykły kolekcjoner – Franciszek Łuckiewicz.

Dzisiaj czas zaprezentować kolejną ekspozycję, którą będzie można zobaczyć w trakcie Festiwalu. Będzie to wystawa portretów tajemniczych właścicieli ziemskich z pogranicza Wielkopolski i Kujaw autorstwa malarki Danuty Weber.

Danuta Weber – magister pedagogiki, studia ukończyła na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Była wieloletnim pedagogiem w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Gnieźnie. Urodzona Gnieźnianka, z wyboru Poznanianka.

Z powołania i pasji dusza artystyczna i poszukująca. Swoje inspiracje artystyczne czerpie z życia codziennego i obserwacji przyrody, ludzi, przedmiotów użytkowych. Pierwsze rysunki i obrazy tworzyła spontanicznie, kierując się w swojej pracy malarstwem intuicyjnym. Od 2010 roku swoją twórczość malarską kształtowała i doskonaliła podczas warsztatów plastycznych w Muzeum Narodowym w Poznaniu. Uczestniczyła w licznych plenerach, kursach oraz zajęciach indywidualnych. Kolejnym etapem jej twórczości były i są zajęcia w Fundacji „Serdecznik” w Poznaniu, gdzie wzbogaca swój warsztat malarski o nowe techniki.

We wrześniu 2018 roku w Centrum Pomocy Dziecku i Rodzinie „Parasolo” w Gnieźnie odbył się wernisaż prac pani Danki, ukazujący różnorodność twórczości artystki.

W trakcie marcowego II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” w pałacu w Czerniejewie D. Weber zaprezentuje ekspozycję portretów przedstawiających tajemniczych właścicieli ziemskich z pogranicza Wielkopolski i Kujaw. – Inspiracją do stworzenia cyklu portretów ziemian XIX i XX wieku związanych z okolicami Gniezna stała się moja obecność podczas I edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” w 2019 roku w pałacu w Czerniejewie – przyznaje D. Weber.

Program II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”dostępny tutaj.

Ważne informacje:
Jak zgłosić się na Festiwal i jak kupić bilet na Festiwal? Szczegóły tutaj.
Jak zgłosić się na Targi Książki Historycznej i Regionalnej – więcej tutaj
Jak zgłosić się na Kiermasz Rękodzieła Historycznego – więcej tutaj