VI Rajd im. Pawła Występskiego przełożony na 2021 r.

Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” podjęła decyzję, że VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego, który miał się odbyć w I połowie 2020 roku, ze względu na koronawirusa, został przeniesiony na rok 2021. Organizatorzy biorą pod uwagę dwie trasy: pierwsza po Bieszczadach Kłeckich, a druga – z Sokolnik do Popowa Tomkowego.

– Zgodnie ze złożoną w 2013 roku obietnicą, że co roku będziemy organizować Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego, naszego wielkiego przyjaciela, tegoroczny rajd planowaliśmy w I połowie roku. Niestety, sytuacja związana z koronawirusem sprawiła, że podjęliśmy decyzję o przeniesieniu rajdu na rok 2021 – mówi Karol Soberski, prezes zarządu Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. – Ostateczny termin podamy w listopadzie tego roku. Jedno co jest pewne, że szósty rajd powiedzie nas po kolejnych ciekawych ścieżkach naszego regionu. Trasa zostanie zlokalizowana w jednej z gmin naszego powiatu i jak co roku będzie bogata w atrakcje. Pod uwagę bierzemy dwie trasy: pierwsza po Bieszczadach Kłeckich, a druga – z Sokolnik do Popowa Tomkowego – dodaje K. Soberski,

Paweł Występski, zmarł 24 lutego 2013 roku w wieku 56 lat. Był miłośnikiem historii i turystyki, szczególnie kochał rajdy piesze (często po Bieszczadach Kłeckich), które osobiście przez wiele lat organizował. Był czynnie zaangażowany w promocję swojej „małej Ojczyzny” – gminy Kłecko. Paweł był niestrudzonym propagatorem krajoznawstwa, turystyki, rajdów i historii. Wielokrotnie samotnie przemierzał szlaki po których później oprowadzał miłośników turystyki. Był też wielkim miłośnikiem historii regionu.

Więcej informacji o terminie przyszłorocznego rajdu i ostatecznej trasie podamy w listopadzie tego roku.