II Festiwal przesunięty na 19-22 marca 2021 r.

Karol Soberski, organizator II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” i jego Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” – w porozumieniu z zarządzającym pałacem w Czerniejewie – podjął decyzję o przełożeniu II edycji Festiwalu z terminu październikowego 2020 roku na termin 19-22 marca 2021 roku.

– Zdaję sobie sprawę, że wielu miłośników historii czekało niecierpliwie na II edycję Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 16 do 19 października miał się odbyć w pałacu w Czerniejewie. Wynikało to z faktu, że ubiegłoroczna, pierwsza edycja Festiwalu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem uczestników a sam Festiwal stał się jednym z najciekawszych w Polsce. Jako organizator tego przedsięwzięcia także oczekiwałem dnia, w którym rozpocznie się to wielkie wydarzenia i będziemy mogli posłuchać wielu ciekawych prelekcji.  – mówi Karol Soberski, organizator Festiwalu i prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

– Przez długi czas miałem nadzieję, że sytuacje epidemiologiczna w Polsce pozwoli na spokojną organizację Festiwalu, który w 2019 roku zgromadził 2,5 tysiąca uczestników, a w tym roku zapowiadało się równie wielu miłośników historii z różnych stron Polski. Niestety, sytuacja związana z koronawirusem, nie pozwala na bezpieczne przeprowadzenie tak dużego wydarzenia. Dlatego, biorąc pod uwagę zdrowie i bezpieczeństwo uczestników Festiwalu, podjąłem decyzję, po konsultacji z zarządzającym pałacem w Czerniejewie (przy okazji informuję, że pałac w Czerniejewie jest do końca roku zamknięty dla zwiedzających) o przełożeniu II edycji Festiwalu Historycznego na miesiąc marzec 2021 roku – dodaje.

Prosimy o wyrozumiałość i przepraszamy za zaistniałą sytuację, na którą nie mamy jednak żadnego wpływu.

II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci” z terminu 16-19 października 2020 roku zostaje przełożony na termin 19-22 marca 2021 r.

Organizatorzy planują, by godziny prelekcji i wszystkie inne punkty programu Festiwalu pozostały bez zmian. Ostateczny program zostanie opublikowany w grudniu tego roku.

Zakupione wejściówki są cały czas ważne na termin 19-22 marca 2021 r.

Jeśli ktoś zakupił wejściówkę, a nie może przybyć w tym terminie, prosimy o kontakt na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl – pieniądze zostaną zwrócone.

Wkrótce więcej informacji w tej sprawie.