II Festiwal Historyczny w nowym miejscu!

Trwa kalendarzowa jesień, a my czekamy na przyszłoroczną wiosnę i – jeśli nie wydarzy się coś w rodzaju całkowitego lockdownu w naszym kraju – na 19 marca, kiedy to rozpocznie się II Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”… Dzisiaj możemy oficjalnie poinformować, że II Festiwal odbędzie się w nowym miejscu – w Gnieźnie, a nie w pałacu w Czerniejewie!

I Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”, który odbył się od 29 do 31 marca 2019 r. w pałacu w Czerniejewie, zakończył się wielkim sukcesem, a przedsięwzięcie odwiedziło – przez dwa dni wykładów – blisko 2,5 tysiąca uczestników. Magnesem było zacne grono prelegentów, czyli znani w Polsce dziennikarze, historycy, odkrywcy, regionaliści, podróżnicy i pisarze.

Tegoroczna II edycja miała się odbyć także w pałacu w Czerniejewie, pierwotnie w marcu, później w lipcu, trzeci termin to był październik, ale pandemia koronawirusa zniweczyła te plany. Dlatego zdecydowaliśmy się o przeniesieniu imprezy na marzec 2021 r., na termin od 19 do 22 marca.

Nowe miejsce Festiwalu z ciekawą historią
Zapadła też decyzja o zmianie miejsca Festiwalu. Z gościnnego pałacu w Czerniejewie przyszłoroczną edycję przenosimy do Gniezna! Miejscem Festiwalu będzie… Na razie pozostanie to naszą tajemnicą! Nową lokalizację oficjalnie ogłosimy w najbliższym czasie. Możemy zdradzić, że będzie to obiekt z bardzo ciekawą historią, a do tego bardzo nowoczesny i przestronny. I daje nam znacznie większy potencjał techniczny potrzebny do organizacji Festiwalu.

Skąd taka decyzja? Już wyjaśniamy. Głównym powodem zmiany miejsca jest koronawirus. Ze względu na różne obostrzenia, potrzebnych jest nam znacznie więcej sal wykładowych i wystawienniczych, niż podczas I edycji Festiwalu (wynika to z faktu, że np. w żółtej strefie na sali może być zajętych tylko 25 proc. wolnych miejsc). Nowa lokalizacja daje nam pod tym względem znacznie większe perspektywy.

Dodatkowo obiekt, w którym odbędzie się Festiwal, ma możliwość zorganizowania profesjonalnej galerii, która idealnie będzie się nadawała do wystawienia największej na świecie wystawy napoleońskiej. Sale nowej lokalizacji Festiwalu to także nowoczesne miejsce do prezentacji wystawy fotografii pt. „Architektura romańska i gotycka w Europie” autorstwa Jerzego Andrzejewskiego oraz portretów tajemniczych właścicieli ziemskich z pogranicza Wielkopolski i Kujaw – autorstwa malarki Danuty Weber.

Nowe miejsce przyszłorocznego Festiwalu to także większe sale do organizacji Targów Książki Historycznej i Regionalnej oraz Kiermaszu Rękodzieła Historycznego. Nie możemy też zapominać o dużym ogrodzie znajdującym się przy tym obiekcie, który również chcemy w ciekawy sposób zagospodarować w trakcie II edycji Festiwalu.

Innym powodem jest fakt, że – jako lokalni patrioci – chcemy wspierać gnieźnieńskich hotelarzy oraz restauratorów. Gniezno daje nieporównywalnie większe możliwości noclegowe, w różnym standardzie i na każdą kieszeń, niż Czerniejewo. Z tego względu chcemy przez te kilka dni zgromadzić uczestników w Gnieźnie, do którego jest też łatwiejszy dojazd z różnych stron Polski, niż do Czerniejewa.

Nie możemy również zapominać, że Gniezno – Pierwsza Stolica Polski – to miasto w którym na co dzień działa Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć”, która jest współorganizatorem Festiwalu.

Co się zmieni w programie?

W trakcie II edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci” nie zmieni się – zasadniczo – program. Z tym wyjątkiem, że zabraknie kilku prelegentów, ale w ich miejsce pojawią nowi, równie ciekawi, a do tego znani z pierwszych stron gazet i z ekranów telewizyjnych.

Będą – wspomniane wyżej – targi książki, kiermasz oraz przynajmniej trzy wystawy. Nie wykluczamy dodatkowej wystawy, sensacyjnej i unikatowej związanej z II wojną światową. Nie zmieni się także ekipa organizująca Festiwal, prowadzący, sponsorzy i patroni Festiwalu.

Planujemy, by godziny prelekcji i wszystkie inne punkty programu Festiwalu pozostały bez zmian. Ostateczny program zostanie opublikowany w styczniu 2021 roku.

Wejściówki cały czas ważne

Informujemy, że zakupione wejściówki na tegoroczny Festiwal, są cały czas ważne na termin 19-22 marca 2021 r.

Zakup wejściówek na przyszłoroczny Festiwal będzie możliwy od stycznia 2021 r.

Jeśli ktoś zakupił wejściówkę, a nie może przybyć w tym terminie, prosimy o kontakt na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl – pieniądze zostaną zwrócone.

Więcej informacji w sprawie programu przyszłorocznego Festiwalu już wkrótce.

Czy powrócimy do pałaców?
I edycja Festiwalu została zorganizowana z XVIII-wiecznym pałacu w Czerniejewie. Czy w 2022 r. powrócimy do tego pałacu? Tego nie możemy wykluczyć. Ale bierzemy też pod uwagę możliwość organizacji Festiwalu w innym zabytkowym zespole pałacowym na Pojezierzu Gnieźnieńskim, gdzie znajduje się kilka ciekawych i godnych uwagi pałaców.

Czas i sytuacja z koronawirusem pokaże nam, jakie będziemy mieli możliwości oraz okoliczności do organizowania Festiwalu.

Do zobaczenia w 2021 r. w Gnieźnie!

Karol Soberski
Pomysłodawca i Dyrektor Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”