Członkami Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” są ludzie od wielu lat mocno zaangażowani w działalność na niwie historyczno-turystycznej Wielkopolski, Kujaw i Pałuk
Karol Soberski

Prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, dziennikarz, eksplorator i niezależny badacz lokalnej historii. Od blisko piętnastu lat tropi i wyjaśnia zagadki historii powiatu gnieźnieńskiego, szczególnie te dotyczące XIX i XX wieku. Jego ulubionymi tematami są tajemnice związane z ziemiaństwem w okresie międzywojennym (pewnie dlatego, że urodził się w pałacu w Popowie Ignacewie) oraz sekrety II wojny światowej. Właściciel firmy Media Lokalne (wydawca portali informacjelokalne.pl, turystykalokalna.pl). Autor przewodników turystycznych: „Spacerem po Kłecku”, „Gmina Niechanowo” i „Uroki Gminy Mieleszyn”; współautor folderów turystycznych wydanych przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie z cyklu „Tu powstała Polska”.
Odkrywca w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce masowych grobów pomordowanych w 1942 r. pacjentów szpitala „Dziekanka”, co zostało opisane w monografii której był współautorem pt. „Medycyna na usługach systemu eksterminacji ludności w Trzeciej Rzeszy i na terenach okupowanej Polski”.
Od 2012 r. w ramach cyklu „Wędrówki z historią” oprowadza turystów po pałacach i dworach powiatu gnieźnieńskiego i żnińskiego oraz po najciekawszych historycznie miejscach (świątynie, miasteczka, wsie, lasy, itp) w tym regionie. W 2014 r. wyróżniony przez Prezydenta Gniezna Medalem Milenijnym za zasługi na rzecz promocji Pierwszej Stolicy Polski, a w 2018 r. Zarząd Powiatu Gnieźnieńskiego wyróżnił go Medalem Milenium Zjazdu Gnieźnieńskiego „w dowód uznania za wieloletnią aktywności na rzecz odkrywania i zachowania zabytków dokumentujących bogatą historię powiatu gnieźnieńskiego, cenny wkład w pielęgnowanie pamięci o losach oraz tradycji naszego regionu”.
W listopadzie 2016 r. ukazała się jego debiutancka książka „Skarb Dziedzica”, z kolei w czerwcu 2017 r. na rynku wydawniczym pojawiła się książka „Zapomniana zbrodnia”. W październiku 2017 r. ukazała się kolejna pozycja pt. „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”. W 2018 r. ukaże się z kolei książka opowiadająca o dalszych losach bohaterów „Skarbu Dziedzica” zatytułowana „Złoto Dziedzica”.

Aleksandra_ Soberska

Aleksandra Soberska

Z urodzenia mieszkanka Trzcianki, z wyboru (za mężem) – mieszkanka Gniezna. Absolwentka ekonomii na Wydziale Zarządzania i Marketingu, (kierunek Organizacja i Kierownictwo) na Uniwersytecie Szczecińskim. Pasjonuje się historią starożytną oraz historią XIX i XX wieku. Uwielbia podróżować po Polsce i odkrywać nieznane zakątki. Jej ukochanymi miejscami są Frombork, Kraków i… Gniezno oraz pałac w Zakrzewie koło Kłecka.
Współorganizatorka kilku historyczno-turystcznych przedsięwzięć w powiecie gnieźnieńskim m.in.
I Piastowskiego Festiwalu Wodnego w Kłecku w 2012 r. gdzie gwiazdą był Zbigniew Wodecki i II edycji tego Festiwalu (już o randze międzynarodowej w 2013 r.), który odbył się w Borzątwi (gmina Mieleszyn), gdzie gwiazdami były m.in. Zbigniew Hofman i zespół „Babsztyl”, Cezary Makiewicz i zespół „Koltersi” oraz grupy „Selmiai” i „Radvija” z Litwy a także zespoły taneczne i akrobatyczne z Białorusi. Wraz z mężem organizowała również rajdy piesze i samochodowe po najciekawszych miejscach w powiecie gnieźnieńskim i żnińskim.
W wolnych chwilach lubi poczytać dobrą powieść historyczną i biografie wielkich władców historycznych.

Szczepan Kropaczewski

Urodzony w 1948 roku w Czerniejewie, Miłośnik swojej małej Ojczyzny szczęściarz, który cudem przeżył w dzieciństwie „bliskie spotkanie III stopnia” z eksplodującym niewypałem. „Od zawsze” przejawiał zamiłowanie do pisania, o czym za chwilę. Niedługo minie pięćdziesiąt lat od czasu, gdy – jakkolwiek to zabrzmi, jego umiłowanie przyrody poskutkowało wstąpieniem do Polskiego Związku Łowieckiego, gdzie ujawniła się też jego pasja do zatrzymywania czasu poprzez próbę zachowania pamięci o czasach i ludziach. Wkrótce inicjuje i realizuje pisanie pierwszej w dziejach Koła Kroniki Organizacji, ratując od zatraty resztki zachowanych dokumentów. Po jakimś czasie włącza się w poszukiwanie ofiar zbrodni na „Dziekance”, jest przesłuchiwany przez prokuratora IPN i uzyskuje statut pokrzywdzonego. Podejmuje rozliczne wysiłki zmierzające do wyjaśnienia tragicznych zdarzeń związanych z wkroczeniem do swojego miasta Armii Radzieckiej i poważnej potyczki jaka się tutaj wywiązała z niemieckim oddziałem. Skutkiem tych wydarzeń była śmierć blisko 40 ludzi. Po przejściu na emeryturę zostaje członkiem miejscowej Rady Seniorów, a ta powierza mu misję zrealizowania swojego sztandarowego pomysłu, jakim jest spisanie wspomnień ludzi, którzy już witają się z lepszym światem. Redakcja książki „Życie przemija pamięć pozostaje” jest jego sukcesem. Książka zostaje wydana w sztywnej oprawie i cieszy się dobrą opinią nie tylko w Gminie Czerniejewo. Poza książką paradokumentalną, wydał jeszcze pięć tomików poetyckich. Od kilku lat pisze felietony w portalu informacjelokalne.pl.

Daniel Trzeciak

Z wykształcenia historyk, z zamiłowania wielki pasjonat dziejów Pałuk i Kujaw. Na co dzień swoją wiedzę przekazuje dzieciom i młodzieży jako nauczyciel w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Rogowie. Jest też radnym gminy Rogowo i aktywnym działaczem lokalnym. Członek stowarzyszeń i organizacji o charakterze historycznym.
Jego zainteresowanie to historia Pałuk, ze szczególnym uwzględnieniem losów ziemiaństwa, a także historiografia, socjologia oraz psychologia społeczna.
Autor wielu artykułów dotyczących dziejów regionu Pałuk i Kujaw, a także pogranicza Wielkopolski i Pałuk.

Maciej Kwapiszewski

43 lata temu urodził się w Kłecku. Najważniejsza dla niego jest rodzina i przyjaciele. Szczęśliwy mąż i ojciec dwójki dzieci. Od zawsze interesuje się historią, ze szczególnym uwzględnieniem okresu II wojny światowej. Chętnie poznaje tajemnice dotyczące naszego rejonu i osoby, które swoją postawą tę historię tworzyły.
Bardzo aktywnie uczestniczy w wielu wydarzeniach związanych z promowaniem aspektów historyczno-turystycznych naszej „małej Ojczyzny”. Był współorganizatorem m.in. I Piastowskiego Festiwalu Wodnego w Kłecku w 2012 r., licznych rajdów pieszych i wydarzeń promujących lokalną historię jak np. zwiedzanie pałacu w Zakrzewie w 2017 r. Mocno zaangażowany w działania społeczno-kulturalne w gminie Kłecko.
Mieszka i pracuje w Kłecku, a w wolnych chwilach biega po pięknych krajobrazowo okolicach tejże gminy.

Wkrótce przedstawimy kolejnych Ludzi Fundacji...

Dawid Jung

Urodził się w Kłecku – badacz kultury, muzyk, pisarz, dziennikarz kulturowy, wydawca. Jako tenor studiował śpiew solowy na Akademiach Muzycznych w Bydgoszczy i Gdańsku, następnie sztukę wokalną doskonalił w Wiedniu i Rzymie podczas stypendiów muzycznych. W latach 2003-2005 prowadził zajęcia z teorii współczesnej poetyki w Collegium Europaeum Gnesnense (UAM), gdzie był również opiekunem Sekcji Literacko-Filozoficznej im. E. Nehringa. Od 2003 r. założyciel i redaktor naczelny „Zeszytów Poetyckich”, przy których redaguje serie wydawnicze: Biblioteka Współczesnej Poezji Polskiej, Biblioteka Staropolska oraz Studia Historica. Za twórczość oraz działalność artystyczną uhonorowany m.in. Medalem im. Juliusza Słowackiego (2009), Medalem Młodej Sztuki (2014), Nagrodą Młodych Dziennikarzy (2016), Nagrodą im. Bolesława Leśmiana (2017) i in. Stypendysta Verein zur Förderung der Deutsch-Polnischen Literatur w Berlinie, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dziedzinie literatury oraz Miasta Gdańska w dziedzinie kultury. Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich oraz Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Wydał książki poetyckie: 312685 powodów (2006), Poemat o mówieniu prawdy (2014), Glosy (2017), książki z historii literatury: Wierszopisowie Kłecka w latach 1590-1623. Przyczynki do historii kultury staropolskiej (2012), Gdańskie hymny Jakuba Gembickiego (2014), ostatnio opublikował wybór felietonów o kulturze: Polska, ulubiona masochistka Europy (2017).

Jerzy Andrzejewski

Urodził się 20 stycznia 1948 r., z zawodu technik fotograf. Fotografią zajmuje się od 1968 r. Wykonywał zdjęcia reporterskie publikowane w „Gazecie Poznańskiej” i „Przemianach” oraz na zamówienie Archidiecezji Gnieźnieńskiej. W latach 1972-1976, pracując w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, równocześnie prowadził zajęcia fotograficzne z młodzieżą w pracowniach MDK, KMPIK i Klubie SM. Od 1976 r. prowadził zakłady usługowe w Skorzęcinie i Pobiedziskach oraz wykonywał zlecenia m.in. dla muzeów poznańskich, Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich Odra w Świnoujściu. Od 2000 r. współpracuje z MPPP w Gnieźnie i Archidiecezją Gnieźnieńską oraz z Instytutami Historii Sztuki w Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu. Jego zdjęcia publikowano w kilkunastu albumach o charakterze popularno-naukowym (m.in. „Kościoły romańskie w Polsce”, „Kościoły gotyckie w Polsce”) oraz katalogach wystaw.
Jerzy Andrzejewski został wybrany przez czytelników portalu informacjelokalne.pl, „Człowiekiem Roku 2011” w kat. kultura/sztuka/nauka.