Członkami Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” są ludzie od wielu lat mocno zaangażowani w działalność na niwie historyczno-turystycznej Wielkopolski, Kujaw i Pałuk
Karol Soberski

Fundator i prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, dziennikarz, pisarz i niezależny badacz lokalnej historii. Właściciel firmy Media Lokalne oraz redaktor naczelny portali: informacjelokalne.pl i turystykalokalna.pl. Od blisko 15 lat wyjaśnia zagadki historii powiatu gnieźnieńskiego, szczególnie te dotyczące XIX i XX wieku. Jego ulubionymi tematami są tajemnice związane z ziemiaństwem w okresie międzywojennym (pewnie dlatego, że urodził się w pałacu w Popowie Ignacewie) oraz sekrety II wojny światowej.
Od 2012 r. w ramach cyklu „Wędrówki z historią” oprowadza turystów po pałacach i dworach powiatu gnieźnieńskiego i żnińskiego oraz najciekawszych historycznie miejscach (świątynie, miasteczka, wsie, itp) w tym regionie.
Autor książek: „Skarb Dziedzica” (2016), „Zapomniana zbrodnia” (2017), „Tajemniczy Pałac Zakrzewo” (2017), „Złoto Dziedzica” (2018) i „Skarby i tajemnice okolic Gniezna” (2019). Współautor monografii pt. „Medycyna na usługach systemu eksterminacji ludności w Trzeciej Rzeszy i na terenach okupowanej Polski” (2011), wydanej w związku z dokonanym przez niego odkryciem w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce masowych grobów pomordowanych w 1942 r. przez Niemców w ramach akcji „T4” pacjentów szpitala psychiatrycznego „Dziekanka” w Gnieźnie.
Autor przewodników turystycznych: „Spacerem po Kłecku” (2011), „Gmina Niechanowo” (2013) i „Uroki Gminy Mieleszyn” (2015); współautor folderów turystycznych wydanych przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie z cyklu „Tu powstała Polska” (2012).
Pomysłodawca i dyrektor Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, którego pierwsza edycja odbyła się od 29 do 31 marca 2019 r. w pałacu w Czerniejewie. Było to jedno z największych w Polsce spotkań pasjonatów historii, miłośników skarbów i tajemnic, pisarzy, badaczy i eksploratorów. Festiwal będzie imprezą cykliczną.
Za zasługi na rzecz turystycznej promocji regionu wyróżniony: w 2014 r. przez Prezydenta Gniezna „Medalem Milenijnym”; w 2018 r. przez Zarząd Powiatu Gnieźnieńskiego „Medalem Milenium Zjazdu Gnieźnieńskiego”, w 2018 r. „Medalem Jubileuszowym” przez Wielkopolską Izbę Rolniczą i w 2018 r. przez Prezydenta Gniezna „Medalem Koronacyjnym”.
Obecnie pracuje nad książkami: „Pałace i dwory pogranicza Wielkopolski i Pałuk. Historie kryminalne” oraz „Bankierzy tajemnic”.

Arkadiusz Gaca

Wiceprezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Rocznik 1970, człowiek wielu pasji, uwielbiający historię, którą przez kilkanaście lat pielęgnował w pałacu w Niechanowie, gdzie kierując tamtejszą placówką oświatową, stworzył od podstaw Salę Historii. Z racji swojego doświadczenia zawodowego jest dobrym organizatorem i co ważne, ma wiele pomysłów na rozwój historii i turystyki w regionie. Ma też doświadczenie w pisaniu projektów unijnych. W styczniu 2016 r. został laureatem nagrody „Promotor Historii 2015”, którą otrzymał od portalu turystykalokalna.pl „za wkład w promowanie historii poprzez szerokie otwarcie na rzecz lokalnej społeczności zespołu pałacowo-parkowego w Niechanowie i za kultywowanie pamięci Józefa Wybickiego, twórcy polskiego hymnu, który mieszkał w tym pałacu”. Bardzo aktywnie uczestniczy w wielu wydarzeniach związanych z promowaniem aspektów historyczno-turystycznych naszej „małej Ojczyzny”. W wolnych chwilach uwielbia poznawać nowe miejsca i nowych ludzi.
Był jednym z prowadzących wykłady podczas I edycji Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 29 do 31 marca 2019 r. odbył się także w czerniejewskiej rezydencji. Będzie też prowadził prelekcje podczas II edycji Festiwalu, który od 3 do 6 lipca 2020 r. odbędzie się w pałacu w Czerniejewie.

Szczepan Kropaczewski

Urodzony w 1948 roku w Czerniejewie, Miłośnik swojej małej Ojczyzny szczęściarz, który cudem przeżył w dzieciństwie „bliskie spotkanie III stopnia” z eksplodującym niewypałem. „Od zawsze” przejawiał zamiłowanie do pisania, o czym za chwilę. Niedługo minie pięćdziesiąt lat od czasu, gdy – jakkolwiek to zabrzmi, jego umiłowanie przyrody poskutkowało wstąpieniem do Polskiego Związku Łowieckiego, gdzie ujawniła się też jego pasja do zatrzymywania czasu poprzez próbę zachowania pamięci o czasach i ludziach. Wkrótce inicjuje i realizuje pisanie pierwszej w dziejach Koła Kroniki Organizacji, ratując od zatraty resztki zachowanych dokumentów. Po jakimś czasie włącza się w poszukiwanie ofiar zbrodni na „Dziekance”, jest przesłuchiwany przez prokuratora IPN i uzyskuje statut pokrzywdzonego. Podejmuje rozliczne wysiłki zmierzające do wyjaśnienia tragicznych zdarzeń związanych z wkroczeniem do swojego miasta Armii Radzieckiej i poważnej potyczki jaka się tutaj wywiązała z niemieckim oddziałem. Skutkiem tych wydarzeń była śmierć blisko 40 ludzi. Po przejściu na emeryturę zostaje członkiem miejscowej Rady Seniorów, a ta powierza mu misję zrealizowania swojego sztandarowego pomysłu, jakim jest spisanie wspomnień ludzi, którzy już witają się z lepszym światem. Redakcja książki „Życie przemija pamięć pozostaje” jest jego sukcesem. Książka zostaje wydana w sztywnej oprawie i cieszy się dobrą opinią nie tylko w Gminie Czerniejewo. Poza książką paradokumentalną, wydał jeszcze pięć tomików poetyckich. Od kilku lat pisze felietony w portalu informacjelokalne.pl.

Włodzimierz Biront

Z przeżytych swoich lat znaczną część spędził z aparatem w dłoni. Od młodzieńczych czasów związany z lokalnym środowiskiem pasjonatów fotografii. Członek niegdysiejszego „FORMATU” i „GAFA”, uczestnik kilku wystaw fotograficznych oraz laureat konkursów. Miłośnik sielskiego życia, od niedawna rozkoszujący się jego urokami w domku pod lasem. Ciekawość historyczną od wielu lat zaspakaja w trakcie weekendowych wypraw z rodziną. Urodzony w okolicach Kłecka, przez większość życia zamieszkały w Gnieźnie i to jego dziejami oraz okolicą najbardziej zafascynowany. Dzięki Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” ma możliwość poszerzać swoją wiedzę i pielęgnować pasje wśród niesamowicie ciekawych ludzi.

a_ziebarth

Agnieszka Ziebarth

Rzecznik prasowy Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Absolwentka filologii polskiej i kulturoznawstwa na Uniwersytecie Bydgoskim. Studiowała Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną w Wyższej Szkole Umiejętności Społecznych w Poznaniu. Bibliotekarka i miłośniczka literatury. Dziennikarka i felietonistka współpracująca z portalem informacjelokalne.pl. Autorka projektu „Polski kryminał jest sexy”. Prowadziła spotkania autorskie m.in. z Joanną Opiat-Bojarską, Ryszardem Ćwirlejem, Karolem Soberskim i Przemkiem Semczukiem. W rozmowach o książkach wnikliwa obserwatorka z talentem do zadawania kontrowersyjnych pytań.
Będzie jedną z prowadzących prelekcje w trakcie II Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który od 3 do 6 lipca 2020 r. odbywać się będzie w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie.

M_Werkowski

Michał Werkowski

Członek Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” od czerwca 2018 r. wykształcenie wyższe, mieszka w Kołdrąbiu i od wielu lat interesuje się historią swojej miejscowości, jak i szeroko rozumianą działalnością społeczną. W latach 2007-2015 sołtysa Kołdrąbia, w latach 2008-2009 pracownika Urzędu Gminy w Rogowie a w kadencji 2010-2014 radny Rady Miejskiej w Janowcu Wielkopolskim. Od 2 grudnia 2019 r. jest wiceburmistrzem Janowca Wielkopolskiego.[/vc_column_text]
Daniel Trzeciak

Z wykształcenia historyk, z zamiłowania wielki pasjonat dziejów Pałuk i Kujaw. Na co dzień swoją wiedzę przekazuje dzieciom i młodzieży jako nauczyciel w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Rogowie. Jest też radnym gminy Rogowo i aktywnym działaczem lokalnym. Członek stowarzyszeń i organizacji o charakterze historycznym.
Jego zainteresowanie to historia Pałuk, ze szczególnym uwzględnieniem losów ziemiaństwa, a także historiografia, socjologia oraz psychologia społeczna.
Autor wielu artykułów dotyczących dziejów regionu Pałuk i Kujaw, a także pogranicza Wielkopolski i Pałuk.

Robert_Prawniczak

Robert Prawniczak

Ukończył Wydział Historyczny, kierunku archeologia Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ukończył również studia podyplomowe w Gnieźnieńskiej Szkole Wyższej „Millenium”. Przez 12 lat mieszkał w Niechanowie, z którym jest związany emocjonalnie i nie tylko… Działa na rzecz lokalnej społeczności będąc prezesem Gminnego Ludowego Klubu Sportowego „Pelikan” – największej organizacji społecznej na terenie Gminy Niechanowo. Ponadto prezes firmy APB THOR Sp. z o.o., jednej z największych w Polsce pracowni archeologicznych, mającej swoją siedzibę w Gnieźnie. Archeolog specjalizujący się w okresie wczesnego średniowiecza. Wieloletni współpracownik Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie. Uczestniczył w badaniach wykopaliskowych m. in. na Wzgórzu Lecha, w Seminarium w Gnieźnie, na Ostrowie Tumskim w Poznaniu i w Dziekanowicach, a także na obszarze miast lokacyjnych w Gdańsku, Inowrocławiu, Malborku czy Poznaniu. Prowadził badania archeologiczne na Targowisku w Gnieźnie. Kierował również kilkudziesięcioma badaniami wykopaliskowymi w innych miejscach w Polsce. Autor oraz współautor kilkunastu archeologicznych publikacji i opracowań. Interesuje się sportem, historia i polityką.

szymon_raith

Szymon Raith

Historia i podróże to dwie rzeczy, które stara się łączyć w swoim życiu, jedno bez drugiego dla niego nie istnieje. Interesują go miejsca te bardzo bliskie i dalekie, losy wielkich bitew czy miejscowych zdarzeń. Jego inne zainteresowania to majsterkowanie, sadownictwo, muzyka, kolekcjonerstwo. Motto podróżnika: „Żyję by się włóczyć, włóczę się by żyć”.
dorota

Dorota Kilichowska

Członkini Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” od września 2019 r. Osoba z niezwykłą energią. Można o niej powiedzieć, pół żartem, pół seri, że „gdzie diabeł nie może, tam Dorota wejdzie”. Wielka miłośniczka wędrówek po miejscach nieznanych, niedostępnych i niebezpiecznych – kocha eksplorację opuszczonych budynków i podziemi. Interesuje się historią, podróżami, górskimi wyprawami oraz literaturą. Jej dotychczasowa praca zawodowa związana była z bankowością, marketingiem i logistyką. Z jej twarzy nie znika uśmiech. [/vc_column_text]
A_Stachowska

Angelika Stachowska

Na co dzień pedagog, oligoterapeuta i neurologopeda. Miłośniczka fotografii, a od niedawna także pogłębia tajniki dziennikarstwa współpracując z portalem informacjelokalne.pl. Obecność w Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” zaspokaja jej ciekawość poznawczą, wskazuje na wiedzę, którą warto zarażać uczniów i móc choć delikatnie poszerzać im horyzonty o tak istotną, jak ta historyczna, a zwłaszcza dotycząca Małej Ojczyzny. Poza tym – urzeczona niesamowitym klimatem i energią twórców oraz zrzeszonych tu pasjonatów! Zawsze uśmiechnięta, skupiona i wydaje się, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych! [/vc_column_text]
bosak

Maciej Bosak

Eksplorator i kolekcjoner. Od 2018 r. związany z Fundacją Historyczną „Przywracamy Pamięć” w której – jak sam twierdzi – odnalazł swoje miejsce na ziemi. Wychowany w tradycyjnej wielkopolskiej rodzinie, wcześnie zaczął przejawiać zainteresowania historią regionu w którym dorastał. Od najmłodszych lat interesował się też wszelkimi tajemnicami i zagadkami związanymi z dziejami naszego regionu. Oprócz działalności w Fundacji Historycznej, swoje historyczne pasje realizuje angażując się w grupy rekonstrukcji historycznej i odtwarzając różne wydarzenia z militarnej przeszłości Polski XX wieku, od Powstania Wielkopolskiego aż po epizody z II wojny światowej. Lubi poznawać nowe miejsca i nowych ludzi.
Aleksandra_ Soberska

Aleksandra Soberska

Z urodzenia mieszkanka Trzcianki, z wyboru (za mężem) – mieszkanka Gniezna. Absolwentka ekonomii na Wydziale Zarządzania i Marketingu, (kierunek Organizacja i Kierownictwo) na Uniwersytecie Szczecińskim. Pasjonuje się historią starożytną oraz historią XIX i XX wieku. Uwielbia podróżować po Polsce i odkrywać nieznane zakątki. Jej ukochanymi miejscami są Frombork, Kraków i… Gniezno oraz pałac w Zakrzewie koło Kłecka.
Współorganizatorka kilku historyczno-turystycznych przedsięwzięć w powiecie gnieźnieńskim m.in. I Piastowskiego Festiwalu Wodnego w Kłecku w 2012 r. gdzie gwiazdą był Zbigniew Wodecki i II edycji tego Festiwalu (już o randze międzynarodowej w 2013 r.), który odbył się w Borzątwi (gmina Mieleszyn), gdzie gwiazdami były m.in. Zbigniew Hofman i zespół „Babsztyl”, Cezary Makiewicz i zespół „Koltersi” oraz grupy „Selmiai” i „Radvija” z Litwy a także zespoły taneczne i akrobatyczne z Białorusi.
Była też współorganizatorką I Festiwalu Historycznego „Tajemnice Trzech Stuleci”, który odbył się od 29 do 31 marca 2019 r. w pałacu w Czerniejewie. Jest też bardzo mocno zaangażowana w drugą edycję Festiwalu, który przewidziano na marzec 2020 r. Wraz z mężem organizowała również rajdy piesze i samochodowe po najciekawszych miejscach w powiecie gnieźnieńskim i żnińskim.
W wolnych chwilach lubi poczytać dobrą powieść historyczną i biografie wielkich władców historycznych.

Jerzy Andrzejewski

Urodził się 20 stycznia 1948 r., z zawodu technik fotograf. Fotografią zajmuje się od 1968 r. Wykonywał zdjęcia reporterskie publikowane w „Gazecie Poznańskiej” i „Przemianach” oraz na zamówienie Archidiecezji Gnieźnieńskiej. W latach 1972-1976, pracując w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, równocześnie prowadził zajęcia fotograficzne z młodzieżą w pracowniach MDK, KMPIK i Klubie SM. Od 1976 r. prowadził zakłady usługowe w Skorzęcinie i Pobiedziskach oraz wykonywał zlecenia m.in. dla muzeów poznańskich, Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich Odra w Świnoujściu. Od 2000 r. współpracuje z MPPP w Gnieźnie i Archidiecezją Gnieźnieńską oraz z Instytutami Historii Sztuki w Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu. Jego zdjęcia publikowano w kilkunastu albumach o charakterze popularno-naukowym (m.in. „Kościoły romańskie w Polsce”, „Kościoły gotyckie w Polsce”) oraz katalogach wystaw.
Jerzy Andrzejewski został wybrany przez czytelników portalu informacjelokalne.pl, „Człowiekiem Roku 2011” w kat. kultura/sztuka/nauka.

Irena Kropaczewska

Członkiem Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” została latem 2018 r. podczas spotkania jej członków w Borzątwi, gdzie po raz kolejny zebrali się w malowniczej Stodółce Bluesowej „Matylda”, aby się wzajemnie poznać i zaznajomić z planami Zarządu na najbliższe miesiące działalności. Nie ukrywa, że znalazła się tam dzięki mężowi, który już wcześniej wstąpił w szeregi Fundacji, a ją ujęła panująca tam atmosfera i wspólne biesiadowanie przy ognisku oraz jakże kusząca perspektywa odkrywania nieznanych, albo częściowo zapomnianych historii naszego regionu i okolicy. Sama pochodzi z pełnego tajemnic Gniezna, a teraz mieszka w równie pięknym i mającym swoje intrygujące zagadki Czerniejewie, gdzie wkrótce wszyscy się spotkamy na sztandarowej imprezie Fundacji, którą będzie Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”. I tutaj musi się pochwalić tym, że w ubiegłym roku – w jakże słusznym wieku – zdała egzamin na prawo jazdy i na wspomniany Festiwal… przyjdzie pieszo, bo to tuż obok jej domu.

r_kostusiak

Robert Kostusiak

Urodzony i obecnie mieszkający w Gnieźnie. Absolwent Politechniki Poznańskiej na kierunku informatyka, z tą dziedziną nauki związany od czasów szkolnych zarówno hobbystycznie jak i zawodowo. Prywatnie miłośnik psów oraz psich sportów, wraz z żoną od ponad 4 lat prowadzi hodowlę chartów angielskich – whippetów. W związku ze swoim hobby dużo podróżuje, lubi odkrywać nowe miejsca, szczególnie te mniej znane i oddalone od wielkich miast. W przeszłości członek działającego w Gnieźnie bractwa rycerskiego i drużyny wojów, interesuje się historią, szczególnie średniowiecza i XX wieku. W wolnych chwilach lubi obejrzeć dobry film lub serial w domowym zaciszu, czytać książki lub pograć w ciekawe planszówki.

glanc

Michał Glanc

Urodzony w Szczecinie, swoje życie związał z Gnieznem. W Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” prawie od początku jej działalności. Miłośnik śródlądowej żeglugi motorowodnej, wędkarstwa, jazdy na rowerze i pieszych wędrówek. Od najmłodszych lat pasjonat historii i odkrywania rzeczy z nią związanych. Kolekcjoner „przedmiotów z duszą”. Wolne od historii chwile lubi spędzać w kuchni, gotując dla rodziny i znajomych. Jego motto życiowe brzmi: „Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi”.

Wkrótce przedstawimy kolejnych Ludzi Fundacji...

.