Członkami Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” są ludzie od wielu lat mocno zaangażowani w działalność na niwie historyczno-turystycznej Wielkopolski, Kujaw i Pałuk
Karol Soberski

Prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, dziennikarz, eksplorator i niezależny badacz lokalnej historii. Od blisko piętnastu lat tropi i wyjaśnia zagadki historii powiatu gnieźnieńskiego, szczególnie te dotyczące XIX i XX wieku. Jego ulubionymi tematami są tajemnice związane z ziemiaństwem w okresie międzywojennym (pewnie dlatego, że urodził się w pałacu w Popowie Ignacewie) oraz sekrety II wojny światowej. Właściciel firmy Media Lokalne (wydawca portali informacjelokalne.pl, turystykalokalna.pl). Autor przewodników turystycznych: „Spacerem po Kłecku”, „Gmina Niechanowo” i „Uroki Gminy Mieleszyn”; współautor folderów turystycznych wydanych przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie z cyklu „Tu powstała Polska”.
Odkrywca w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce masowych grobów pomordowanych w 1942 r. pacjentów szpitala „Dziekanka”, co zostało opisane w monografii której był współautorem pt. „Medycyna na usługach systemu eksterminacji ludności w Trzeciej Rzeszy i na terenach okupowanej Polski”.
Od 2012 r. w ramach cyklu „Wędrówki z historią” oprowadza turystów po pałacach i dworach powiatu gnieźnieńskiego i żnińskiego oraz po najciekawszych historycznie miejscach (świątynie, miasteczka, wsie, lasy, itp) w tym regionie. W 2014 r. wyróżniony przez Prezydenta Gniezna Medalem Milenijnym za zasługi na rzecz promocji Pierwszej Stolicy Polski, a w 2018 r. Zarząd Powiatu Gnieźnieńskiego wyróżnił go Medalem Milenium Zjazdu Gnieźnieńskiego „w dowód uznania za wieloletnią aktywności na rzecz odkrywania i zachowania zabytków dokumentujących bogatą historię powiatu gnieźnieńskiego, cenny wkład w pielęgnowanie pamięci o losach oraz tradycji naszego regionu”. W 2018 r. uhonorowany został również okolicznościowym medalem przyznanym przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
W listopadzie 2016 r. ukazała się jego debiutancka książka „Skarb Dziedzica”, z kolei w czerwcu 2017 r. na rynku wydawniczym pojawiła się książka „Zapomniana zbrodnia”. W październiku 2017 r. ukazała się kolejna pozycja pt. „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”. Natomiast w 2018 r. ukazała się książka opowiadająca o dalszych losach bohaterów „Skarbu Dziedzica” zatytułowana „Złoto Dziedzica”.
Obecnie pracuje nad książkami: „Skarby i tajemnice. Gniezno i okolice” oraz „Wielka ucieczka”.

Arkadiusz Gaca

Wiceprezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Rocznik 1970, człowiek wielu pasji, uwielbiający historię, którą przez kilkanaście lat pielęgnował w pałacu w Niechanowie, gdzie kierując tamtejszą placówką oświatową, stworzył od podstaw Salę Historii. Z racji swojego doświadczenia zawodowego jest dobrym organizatorem i co ważne, ma wiele pomysłów na rozwój historii i turystyki w regionie. Ma też doświadczenie w pisaniu projektów unijnych. W styczniu 2016 r. został laureatem nagrody „Promotor Historii 2015”, którą otrzymał od portalu turystykalokalna.pl „za wkład w promowanie historii poprzez szerokie otwarcie na rzecz lokalnej społeczności zespołu pałacowo-parkowego w Niechanowie i za kultywowanie pamięci Józefa Wybickiego, twórcy polskiego hymnu, który mieszkał w tym pałacu”. Bardzo aktywnie uczestniczy w wielu wydarzeniach związanych z promowaniem aspektów historyczno-turystycznych naszej „małej Ojczyzny”. W wolnych chwilach uwielbia poznawać nowe miejsca i nowych ludzi.

Szczepan Kropaczewski

Urodzony w 1948 roku w Czerniejewie, Miłośnik swojej małej Ojczyzny szczęściarz, który cudem przeżył w dzieciństwie „bliskie spotkanie III stopnia” z eksplodującym niewypałem. „Od zawsze” przejawiał zamiłowanie do pisania, o czym za chwilę. Niedługo minie pięćdziesiąt lat od czasu, gdy – jakkolwiek to zabrzmi, jego umiłowanie przyrody poskutkowało wstąpieniem do Polskiego Związku Łowieckiego, gdzie ujawniła się też jego pasja do zatrzymywania czasu poprzez próbę zachowania pamięci o czasach i ludziach. Wkrótce inicjuje i realizuje pisanie pierwszej w dziejach Koła Kroniki Organizacji, ratując od zatraty resztki zachowanych dokumentów. Po jakimś czasie włącza się w poszukiwanie ofiar zbrodni na „Dziekance”, jest przesłuchiwany przez prokuratora IPN i uzyskuje statut pokrzywdzonego. Podejmuje rozliczne wysiłki zmierzające do wyjaśnienia tragicznych zdarzeń związanych z wkroczeniem do swojego miasta Armii Radzieckiej i poważnej potyczki jaka się tutaj wywiązała z niemieckim oddziałem. Skutkiem tych wydarzeń była śmierć blisko 40 ludzi. Po przejściu na emeryturę zostaje członkiem miejscowej Rady Seniorów, a ta powierza mu misję zrealizowania swojego sztandarowego pomysłu, jakim jest spisanie wspomnień ludzi, którzy już witają się z lepszym światem. Redakcja książki „Życie przemija pamięć pozostaje” jest jego sukcesem. Książka zostaje wydana w sztywnej oprawie i cieszy się dobrą opinią nie tylko w Gminie Czerniejewo. Poza książką paradokumentalną, wydał jeszcze pięć tomików poetyckich. Od kilku lat pisze felietony w portalu informacjelokalne.pl.

Włodzimierz Biront

Z przeżytych swoich lat znaczną część spędził z aparatem w dłoni. Od młodzieńczych czasów związany z lokalnym środowiskiem pasjonatów fotografii. Członek niegdysiejszego „FORMATU” i „GAFA”, uczestnik kilku wystaw fotograficznych oraz laureat konkursów. Miłośnik sielskiego życia, od niedawna rozkoszujący się jego urokami w domku pod lasem. Ciekawość historyczną od wielu lat zaspakaja w trakcie weekendowych wypraw z rodziną. Urodzony w okolicach Kłecka, przez większość życia zamieszkały w Gnieźnie i to jego dziejami oraz okolicą najbardziej zafascynowany. Dzięki Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” ma możliwość poszerzać swoją wiedzę i pielęgnować pasje wśród niesamowicie ciekawych ludzi.

Daniel Trzeciak

Z wykształcenia historyk, z zamiłowania wielki pasjonat dziejów Pałuk i Kujaw. Na co dzień swoją wiedzę przekazuje dzieciom i młodzieży jako nauczyciel w Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Rogowie. Jest też radnym gminy Rogowo i aktywnym działaczem lokalnym. Członek stowarzyszeń i organizacji o charakterze historycznym.
Jego zainteresowanie to historia Pałuk, ze szczególnym uwzględnieniem losów ziemiaństwa, a także historiografia, socjologia oraz psychologia społeczna.
Autor wielu artykułów dotyczących dziejów regionu Pałuk i Kujaw, a także pogranicza Wielkopolski i Pałuk.

Robert_Prawniczak

Robert Prawniczak

Ukończył Wydział Historyczny, kierunku archeologia Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ukończył również studia podyplomowe w Gnieźnieńskiej Szkole Wyższej „Millenium”. Przez 12 lat mieszkał w Niechanowie, z którym jest związany emocjonalnie i nie tylko… Działa na rzecz lokalnej społeczności będąc prezesem Gminnego Ludowego Klubu Sportowego „Pelikan” – największej organizacji społecznej na terenie Gminy Niechanowo. Ponadto prezes firmy APB THOR Sp. z o.o., jednej z największych w Polsce pracowni archeologicznych, mającej swoją siedzibę w Gnieźnie. Archeolog specjalizujący się w okresie wczesnego średniowiecza. Wieloletni współpracownik Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie. Uczestniczył w badaniach wykopaliskowych m. in. na Wzgórzu Lecha, w Seminarium w Gnieźnie, na Ostrowie Tumskim w Poznaniu i w Dziekanowicach, a także na obszarze miast lokacyjnych w Gdańsku, Inowrocławiu, Malborku czy Poznaniu. Prowadził badania archeologiczne na Targowisku w Gnieźnie. Kierował również kilkudziesięcioma badaniami wykopaliskowymi w innych miejscach w Polsce. Autor oraz współautor kilkunastu archeologicznych publikacji i opracowań. Interesuje się sportem, historia i polityką.

szymon_raith

Szymon Raith

Historia i podróże to dwie rzeczy, które stara się łączyć w swoim życiu, jedno bez drugiego dla niego nie istnieje. Interesują gomiejsca te bardzo bliskie i dalekie, losy wielkich bitew czy miejscowych zdarzeń. Jego inne zainteresowania to majsterkowanie, sadownictwo, muzyka, kolekcjonerstwo. Motto podróżnika: „Żyję by się włóczyć, włóczę się by żyć”.

Wkrótce przedstawimy kolejnych Ludzi Fundacji...

Aleksandra_ Soberska

Aleksandra Soberska

Z urodzenia mieszkanka Trzcianki, z wyboru (za mężem) – mieszkanka Gniezna. Absolwentka ekonomii na Wydziale Zarządzania i Marketingu, (kierunek Organizacja i Kierownictwo) na Uniwersytecie Szczecińskim. Pasjonuje się historią starożytną oraz historią XIX i XX wieku. Uwielbia podróżować po Polsce i odkrywać nieznane zakątki. Jej ukochanymi miejscami są Frombork, Kraków i… Gniezno oraz pałac w Zakrzewie koło Kłecka.
Współorganizatorka kilku historyczno-turystycznych przedsięwzięć w powiecie gnieźnieńskim m.in.
I Piastowskiego Festiwalu Wodnego w Kłecku w 2012 r. gdzie gwiazdą był Zbigniew Wodecki i II edycji tego Festiwalu (już o randze międzynarodowej w 2013 r.), który odbył się w Borzątwi (gmina Mieleszyn), gdzie gwiazdami były m.in. Zbigniew Hofman i zespół „Babsztyl”, Cezary Makiewicz i zespół „Koltersi” oraz grupy „Selmiai” i „Radvija” z Litwy a także zespoły taneczne i akrobatyczne z Białorusi. Wraz z mężem organizowała również rajdy piesze i samochodowe po najciekawszych miejscach w powiecie gnieźnieńskim i żnińskim.
W wolnych chwilach lubi poczytać dobrą powieść historyczną i biografie wielkich władców historycznych.

Jerzy Andrzejewski

Urodził się 20 stycznia 1948 r., z zawodu technik fotograf. Fotografią zajmuje się od 1968 r. Wykonywał zdjęcia reporterskie publikowane w „Gazecie Poznańskiej” i „Przemianach” oraz na zamówienie Archidiecezji Gnieźnieńskiej. W latach 1972-1976, pracując w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, równocześnie prowadził zajęcia fotograficzne z młodzieżą w pracowniach MDK, KMPIK i Klubie SM. Od 1976 r. prowadził zakłady usługowe w Skorzęcinie i Pobiedziskach oraz wykonywał zlecenia m.in. dla muzeów poznańskich, Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich Odra w Świnoujściu. Od 2000 r. współpracuje z MPPP w Gnieźnie i Archidiecezją Gnieźnieńską oraz z Instytutami Historii Sztuki w Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu. Jego zdjęcia publikowano w kilkunastu albumach o charakterze popularno-naukowym (m.in. „Kościoły romańskie w Polsce”, „Kościoły gotyckie w Polsce”) oraz katalogach wystaw.
Jerzy Andrzejewski został wybrany przez czytelników portalu informacjelokalne.pl, „Człowiekiem Roku 2011” w kat. kultura/sztuka/nauka.

Irena Kropaczewska

Członkiem Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” została latem 2018 r. podczas spotkania jej członków w Borzątwi, gdzie po raz kolejny zebrali się w malowniczej Stodółce Bluesowej „Matylda”, aby się wzajemnie poznać i zaznajomić z planami Zarządu na najbliższe miesiące działalności. Nie ukrywa, że znalazła się tam dzięki mężowi, który już wcześniej wstąpił w szeregi Fundacji, a ją ujęła panująca tam atmosfera i wspólne biesiadowanie przy ognisku oraz jakże kusząca perspektywa odkrywania nieznanych, albo częściowo zapomnianych historii naszego regionu i okolicy. Sama pochodzi z pełnego tajemnic Gniezna, a teraz mieszka w równie pięknym i mającym swoje intrygujące zagadki Czerniejewie, gdzie wkrótce wszyscy się spotkamy na sztandarowej imprezie Fundacji, którą będzie Festiwal Historyczny „Tajemnice Trzech Stuleci”. I tutaj musi się pochwalić tym, że w ubiegłym roku – w jakże słusznym wieku – zdała egzamin na prawo jazdy i na wspomniany Festiwal… przyjdzie pieszo, bo to tuż obok jej domu.