O Zamku Czocha, powitaniu jesieni i kalendarzu wydarzeń

Kolejny „Fundacyjny poniedziałek”, czyli nieformalne, na luzie, spotkanie członków Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” przeszło do historii. Popołudniowe spotkanie odbyło się w jednym z gnieźnieńskich lokali i poświęcone było kilku ciekawym przedsięwzięciom, które czekają nas w najbliższym czasie.

Nieformalne spotkanie otworzył Karol Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, który też przedstawił kilka tematów do omówienia. Na poniedziałkowe, nieformalne spotkania, przybywają ci członkowie Fundacji, którzy mają czas, by się spotkać i – oprócz spraw Fundacji – porozmawiać sobie również na inne tematy. Dzisiaj na spotkanie przybyło jedenaście osób, w tym dwie przedstawicielki płci pięknej.

Pierwsza sprawa dotyczyła organizacji w sobotę, 19 października ogniska na powitanie jesieni, które odbędzie się w nowym miejscu (na razie nie zdradzimy gdzie). Ognisko ma być poprzedzone akcją uporządkowania grobowca jednej z osób bardzo zasłużonych dla naszego regionu. Pomysł przypadł do gustu zebranym.

Następnie poruszony został temat wyjazdu delegacji Fundacji Historycznej na kolejną edycję wydarzenia pod hasłem „Tajny Zamek Czocha. Historia, która się nigdy nie kończy”, które odbywać się będzie od 8 do 11 listopada. Pomysłodawcami przedsięwzięcia są – zaprzyjaźnieni z nami – Agnieszka i Piotr Kucznirowie z Łużyckiego Towarzystwa Historycznego Zamku Czocha. Ustalono – na dzisiaj – że na Zamek Czocha wybiera się kilkuosobowa grupa z naszej Fundacji. Ostateczna ilość będzie znana do końca tygodnia. Warto dodać, że w 2018 r. na to wydarzenie pojechały tylko dwie osoby z naszej Fundacji, a teraz zapowiada się znacznie więcej!

Warto dodać, że jednym z prelegentów tegorocznego spotkania w Zamku Czocha będzie K. Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”.

Dalej poruszono sprawą zaangażowania się w tym roku członków Fundacji w coroczną akcję „Zapalmy znicz pamięci”. Wszyscy stwierdzili, że to dobry pomysł, aby upamiętnić ofiary ostatnich wojen spoczywające w naszym regionie.

Na koniec poruszono kwestię przygotowania kalendarza wydarzeń Fundacji – ma powstać do połowy grudnia i ma być dostępny na stronie internetowej Fundacji. Była też mowa pewnych sprawach organizacyjnych i nowych członkach Fundacji.

Następne nieformalne spotkanie członków Fundacji odbędzie się – ze względu na Wszystkich Świętych i wyjazd na Zamek Czocha – nie w pierwszy poniedziałek listopada, czyli 4 listopada, ale wyjątkowo w trzeci poniedziałek – 18 listopada.

Na ten temat:
O projektach, warsztatach i ciekawych tematach
„Fundacyjne poniedziałki” zainaugurowane!