VI Rajd im. Pawła Występskiego przełożony na 2021 r.

Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” podjęła decyzję, że VI Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego, który miał się odbyć w maju lub czerwcu 2021 roku został przeniesiony na jesień tego roku. Organizatorzy biorą pod uwagę dwie trasy: pierwsza po Bieszczadach Kłeckich, a druga – z Sokolnik do Popowa Ignacewa lub Mielna.

– Zgodnie ze złożoną przeze mnie w 2013 roku obietnicą, co roku będziemy organizować Rajd Pieszy im. Pawła Występskiego, naszego wielkiego przyjaciela i tak miało być również w roku 2020. Niestety, sytuacja związana z koronawirusem sprawiła, że rajd musieliśmy ostatecznie odwołać i przełożyć go na rok 2021 – mówi Karol Soberski, prezes zarządu Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. – Rajd pierwotnie miał się odbyć w maju lub czerwcu 2021 roku, ale ze względu na inne organizowane przez nas wydarzenia podjęliśmy decyzję o przeniesieniu go na jesień. Szósty rajd powiedzie nas po kolejnych ciekawych ścieżkach naszego regionu. Trasa zostanie zlokalizowana w jednej z gmin powiatu gnieźnieńskiego i jak co roku będzie bogata w atrakcje. Pod uwagę bierzemy dwie trasy: pierwsza po Bieszczadach Kłeckich, a druga – z Sokolnik do Popowa Ignacewa lub Mielna – dodaje K. Soberski,

Paweł Występski, zmarł 24 lutego 2013 roku w wieku 56 lat. Był miłośnikiem historii i turystyki, szczególnie kochał rajdy piesze (często po Bieszczadach Kłeckich), które osobiście przez wiele lat organizował. Był czynnie zaangażowany w promocję swojej „małej Ojczyzny” – gminy Kłecko. Paweł był niestrudzonym propagatorem krajoznawstwa, turystyki, rajdów i historii. Wielokrotnie samotnie przemierzał szlaki po których później oprowadzał miłośników turystyki. Był też wielkim miłośnikiem historii regionu.

Więcej informacji o przyszłorocznym rajdzie i ostatecznej trasie podamy we wrześniu 2021 roku.