„Doły śmierci”, ludobójstwo na „Dziekance” i T4

Ostatnim akcentem I Zlotu Miłośników Historii „Pałace Tajemnic”, który od 11 do 13 lutego odbywał się w Zdziechowie, była możliwość zapoznania się z historią niemieckiej akcji T4, czyli zagazowania kilkunastu tysięcy pacjentów szpitala psychiatrycznego „Dziekanka” w Gnieźnie. Uczestnicy zlotu wydarzenia związane z tym ludobójstwem poznali podczas wizyty w lasach koło Mielna, gdzie znajdują się „doły śmierci” w których w czerwcu 1942 r. Niemcy pogrzebali około 500 chorych z „Dziekanki”.

I Zlot Miłośników Historii „Pałace Tajemnic”, który w miniony weekend odbywał się w Zdziechowie zakończył się w niedzielę, 13 lutego. Po pysznym śniadaniu – które przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zdziechowie (Panie przygotowywały śniadania i obiad dla uczestników zlotu) – nastąpił czas na oficjalne zakończenie I Zlotu.

W gronie tych, którzy w niedzielę jeszcze pozostali w Zdziechowie – część uczestników wyjechało bowiem w sobotę wieczorem – oficjalnego zamknięcia Zlotu dokonał Karol Soberski, pomysłodawca projektu, a także Lidia Pietrzak, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Zdziechowie (współorganizator zlotu) i Radosław Herman, także współorganizator przedsięwzięcia.

Po pożegnaniach w hali widowiskowo-sportowej w Zdziechowie, kilkunastu uczestników wzięło jeszcze udział w wyjeździe na „doły śmierci” w lasach koło Mielna. Tam zapoznali się z niemiecką akcją T4 o przebiegu której opowiedział K. Soberski. „Doły śmierci” to miejsce gdzie w czerwcu 1942 r. Niemcy pogrzebali, wcześniej zagazowanych, około 500 pacjentów szpitala psychiatrycznego „Dziekanka” w Gnieźnie.

„Doły śmierci” zostały odkryte w 2004 r. przez Karola Soberskiego, a pomnik upamiętniający to ludobójstwo stanął tam w 2009 r.

Pamiątkowa fotografia przy pomniku była ostatnim akcentem I Zlotu Miłośników Historii „Pałace Tajemnic”. Potem przyszedł czas na pożegnania i… rozpoczęły się przygotowania do II Zlotu Miłośników Historii „Pałace Tajemnic”, który od 1 do 3 kwietnia odbędzie się w Łagiewnikach Kościelnych w gminie Kiszkowo.

Fotorelacja do obejrzenia tutaj