Członkowie Fundacji Historycznej zapalili znicze pamięci…

Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” włączyła się w tegoroczną edycję akcji „Zapal znicz pamięci”. Dzisiaj członkowie Fundacji, jak i redakcji zapalili pierwsze znicze w gminach: Kłecko, Kiszkowo, Mieścisko, Murowana Goślina i Rogoźno. W najbliższych dniach znicze zapłoną m.in. w gminach Mieleszyn, Gniezno, Czerniejewo, Niechanowo i Rogowo.

W trakcie tegorocznej akcji znicze pamięci zapłonęły w miejscach zbrodni dokonanych przez Niemców w ramach Operacji Tannenberg i „politycznego oczyszczania gruntu” w pierwszych miesiącach II wojny światowej. Poprzez akcję ma być uczczona pamięć ok. 40 000 przedstawicieli polskich warstw przywódczych, którzy zostali zamordowani na terenach II RP wcielonych w 1939 r. do III Rzeszy: w Wielkopolsce, regionie łódzkim, na Pomorzu, Kujawach i Górnym Śląsku.

W tym roku na Pojezierzu Gnieźnieńskim w akcję „Zapal znicz pamięci” włączyła się – podobnie jak rok temu – Fundacja Historyczna „Przywracamy Pamięć” z Gniezna.

Członkowie Fundacji zapalą znicze w wielu miejscach Pojezierza Gnieźnieńskiego, gdzie Niemcy wymordowali Polaków, szczególnie tych, którzy zginęli we wrześniu 1939 roku, czyli pierwszych dniach wojny. Ale nie zapomnimy też o polskich bohaterach, którzy przelali krew za nasza Ojczyznę także w kolejnych latach II wojny światowej.

Pierwsze znicze od Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” oraz od redakcji naszego portalu zapłonęły dzisiaj w gminach: Kłecko (przy obelisku nad rzeką Mała Wełna i w Charbowie), Kiszkowo (na rynku w Kiszkowie oraz przy pomniku w Sławnie), Mieścisko (w Popowie Kościelnym), Murowana Goślina (w Białężynie i Trojanowie) i Rogoźno (w Boguniewie).

– Członkowie naszej Fundacji zapalili znicze na kilku miejscach egzekucji na Pojezierzu Gnieźnieńskim. Szczególne podziękowania dla Szymona Raitha, który objechał najwięcej miejsc pamięci – mówi Karol Soberski, redaktor naczelny portalu Pojezierze24.pl i prezes Fundacji.

W najbliższych dniach znicze zapalimy także m.in. w gminach Mieleszyn, Gniezno, Czerniejewo, Niechanowo i Rogowo.

Fot. Sz. Raith