Fundacja Historyczna gotowa na Zdziechowę

Po raz kolejny w tym roku w Centrum Kultury „Scena to dziwna” w Gnieźnie na „Fundacyjnym poniedziałku” spotkali się członkowie Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”. Głównym tematem spotkania było omówienie spraw organizacyjnych związanych z zaplanowaną na najbliższy weekend pierwszą odsłoną akcji pt. „Pałace Tajemnic”, która odbędzie się w Zdziechowie. Ponadto uczestnicy wysłuchali prelekcji na temat historii gnieźnieńskich linii MPK.

Spotkanie otworzył Karol Soberski, prezes Fundacji, który przedstawił program weekendowego spotkania w ramach projektu „Pałace Tajemnic”. Wydarzenie odbędzie się od 11 do 13 lutego w Zdziechowie. W trakcie spotkania podzielono rolę, kto za co odpowiada, kto będzie pracował w sekretariacie projektu, kto dbał o porządek, itp. Wyjaśniono również wszelkie sprawy organizacyjne i logistyczne.

Następnie prezes Fundacji przybliżył założenia drugiej odsłony akcji, która od 1 do 3 kwietnia odbędzie się w Łagiewnikach Kościelnych w gminie Kiszkowo. – Jestem po rozmowach z wójtem gminy, jak również z dyrektorem szkoły w Łagiewnikach. Ustaliliśmy już wszystkie kwestie organizacyjne. Obecnie trwa nabór uczestników – powiedział K. Soberski.

Kolejnym punktem był wyjazd chętnych członków Fundacji na II Targi Książki Historycznej i Przygodowej, które pierwotnie miały się odbyć od 18 do 20 lutego na Zamku Czocha, ale zostały przez organizatorów przeniesione – ze względu na obostrzenia – na 7 i 8 maja.

W dalszej części spotkania – które okraszone było pysznym ciastem upieczonym i słodkimi chruścikami – zaprezentowana została flaga Fundacji. Była też mowa o planowanej kilkudniowej wycieczce, jesienią tego roku, na Podlasie. Koordynator tego wyjazdu, Szymon Raith, przedstawił program, koszty i inne kwestie organizacyjne.

Na koniec K. Soberski poinformował o przeniesieniu III Festiwalu Historycznego na rok 2023 oraz przedstawił propozycje na najbliższe miesiące.

Ostatnim punktem spotkania była prelekcja Jacka Walkowiaka na temat historii gnieźnieńskich linii MPK. Obecni mogli się dowiedzieć, którędy linia ta przebiegała dawniej i jak ją zmieniano.

Kolejny „Fundacyjny poniedziałek” zaplanowano na 7 marca.

Fotorelacja ze spotkania do obejrzenia tutaj