Tajemnice Trzech Stuleci w pałacu w Czerniejewie!

Takiego Festiwalu jeszcze w Wielkopolsce nie było! W weekend, od 29 do 31 marca 2019 r. w pałacu w Czerniejewie odbędzie się I Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci organizowany przez Fundację Historyczną „Przywracamy Pamięć” z Gniezna. Ideą Festiwalu jest promocja walorów historyczno-turystycznych powiatu gnieźnieńskiego i Wielkopolski poprzez sekrety ludzi, miejsc i wydarzeń związanych z XVIII, XIX i XX wiekiem. Festiwal promować będzie też regionalne dziedzictwo kulturowe.

– Pomysł Festiwalu narodził się podczas naszych wyjazdów na spotkania miłośników historii, skarbów i tajemnic czy to na Zamek Książ, czy do Zamku Czocha. Bywając tam od kilku lat zastanawialiśmy się, dlaczego podobnego przedsięwzięcia nie zorganizować u nas w Wielkopolsce, a konkretnie w powiecie gnieźnieńskim, gdzie mieszkamy i działamy – mówi Karol Soberski, prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, pomysłodawca Festiwalu. – Zaczęliśmy szukać odpowiedniego, historycznie, miejsca na taką imprezę i mieliśmy kilka pomysłów na lokalizację Festiwalu. Ostatecznie nasz wybór padł na zespół pałacowo-parkowy w Czerniejewie – dodaje.

Jak podkreśla K. Soberski, I edycja Festiwalu to przede wszystkim wykłady wybitnych prelegentów, przybliżające uczestnikom Festiwalu najbardziej fascynujące historie z tych trzech stuleci. – Zaproszenia do udziału w Festiwalu Historycznym w pałacu w Czerniejewie wysłaliśmy do wielu osób, znanych czy to z programów telewizyjnych czy z pierwszych stron gazet, zajmujących się promowaniem historii, czy też do znanych autorów książek o sekretach i skarbach kilku regionów Polski. Zaprosiliśmy też badaczy historii z naszego powiatu. Uznaliśmy, że w ten sposób jesteśmy w stanie przyciągnąć do Czerniejewa turystów i miłośników historii, którym przy tej okazji pokażemy walory historyczno-turystyczne naszego regionu – podkreśla K. Soberski. – Po to się bowiem organizuje różnego rodzaju festiwale, by przyciągały one do naszego regionu turystów z różnych stron Polski, by poznawali nasz powiat – dodaje.

Prelekcje podczas Festiwalu Historycznego Tajemnice Trzech Stuleci wygłoszą nietuzinkowe postacie: historycy i publicyści, eksploratorzy i dziennikarze, dokumentaliści i pasjonaci, regionaliści i pisarze, niezależni badacze i nauczyciele akademiccy… W trakcie ich wykładów będziemy świadkami wielu niezwykłych i fascynujących historii oraz odkrywania sekretów trzech stuleci: XVIII, XIX i XX.

Dodatkowo podczas Festiwalu będą stoiska z książkami regionalnymi i historycznymi. I wiele innych atrakcji…

Goście Festiwalu
Swój udział w Festiwalu – z ciekawą prelekcją – już potwierdzili tak wyjątkowi goście jak:
– Jacek Podemski – dziennikarz, prowadzący „Wstęp Wzbroniony” w TVN Turbo, czy współprowadzący program „Poszukiwacze zaginionej prawdy” na antenie kanału HISTORY oraz eksplorator, od wielu lat zajmujący się tajemnicami Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego;
– Krzysztof Krzyżanowski – niezależny dziennikarz, eksplorator i badacz historii, autor bestselleru „Skarb generała. Tropem tajemnic Szczeliny Jeleniogórskiej” i wielu innych książek o tajemnicach Dolnego Śląska;
– Piotr Kucznir – dziennikarz, pisarz, publicysta, współtwórca programów telewizyjnych na temat historii Zamku Czocha, autor niezwykłej książki „Tajny Zamek Czocha”, znawca historii Górnych Łużyc;
– Joanna Lamparska – dziennikarka, podróżniczka, pisarka; szuka ukrytych skarbów i pisze o nich książki. Jak czytamy na jej stronie internetowej: – Śledzi tajemnice Dolnego Śląska, zbiera informacje o zaginionych w czasie II wojny światowej zabytkach i dokumentach. Napisała kilkanaście książek, w tym wiele „przewodników innych niż wszystkie”, w których w pełen fantazji sposób prowadzi Czytelników przez niezwykłe historie zamków, pałaców i podziemi;
– Karol Soberski – prezes Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, dziennikarz, właściciel portali informacjelokalne.pl i turystykalokalna.pl, niezależny badacz lokalnej historii. Od 15 lat tropi i wyjaśnia zagadki historii powiatu gnieźnieńskiego, szczególnie te dotyczące XIX i XX w. Odkrywca w 2004 r. w lasach Leśnictwa Nowaszyce masowych grobów pomordowanych przez Niemców w 1942 r. w ramach akcji „T4” pacjentów szpitala „Dziekanka”. Od 2012 r. w ramach cyklu „Wędrówki z historią” oprowadza turystów po pałacach i dworach powiatu gnieźnieńskiego i żnińskiego. Autor przewodników turystycznych oraz książek o skarbach i tajemnicach Pojezierza Gnieźnieńskiego („Skarb Dziedzica”, „Zapomniana zbrodnia”, „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”, „Złoto Dziedzica”). Obecnie pracuje nad książkami: „Skarby i tajemnice. Gniezno i okolice” oraz „Wielka ucieczka”.
– Jerzy Janczukowicz – nurek, instruktor nurkowania, prezes Naukowego Koła Badań Podwodnych „Rekin”, pierwszy Polak który nurkował we wraku niemieckiego liniowca s/s „Wilhelm Gustloff” (największa tragedia morska w historii ludzkości – utonęło ponad 6,5 tys. osób), zatopionego przez radziecką łódź podwodną w 1945 r. w wodach Bałtyku;
– Mariusz Borowiak – pisarz, dziennikarz-publicysta, autor ponad 60 książek i broszur o tematyce wojennomorskiej. Znany z obalania „prawd historycznych” o Polskiej Marynarce Wojennej w latach 1918-1947 i niemieckiej U-Bootwaffe w latach II wojny światowej. Od ponad 30 lat bada archiwa krajowe i zagraniczne i publikuje na temat dokonań Wielkopolski na morzu od czasów najdawniejszych do współczesności;
– Łukasz Orlicki – dziennikarz, historyk, szef Grupy Eksploracyjnej Miesięcznika „Odkrywca” (GEMO), koordynator wielu projektów archeologicznych i eksploracyjnych na lądzie, pod ziemią i pod wodą (m.in. uczestniczył w odnalezieniu krypty Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Kwidzynie, poszukiwaniach archiwum KG AK, ale przede wszystkim tropi ślady podziemnych fabryk i tajemniczych tuneli);
– Dawid Jung – badacz kultury, muzyk, pisarz, dziennikarz kulturowy, wydawca. Założyciel i redaktor naczelny „Zeszytów Poetyckich”, przy których redaguje serie wydawnicze: Biblioteka Staropolska oraz Studia Historica. Autor takich ciekawych książek jak „Polska, ulubiona masochistka Europy”, „Glosy” i wydanej kilka tygodni temu pozycji pt. „Legendy królewskiego miasta”
– Tadeusz Panowicz – regionalista, dziennikarz, grafik, liternik artystyczny, kolekcjoner, który gromadzi dokumenty, przekazy słowne, fotografie, pamiątki czy anegdoty na temat dziejów, wydarzeń i ludzi zamieszkujących jego „małą Ojczyznę”. Autor unikatowej książki o Wojciechy Trąmpczyńskim, marszałku Sejmu Ustawodawczego (1919–1922), a następnie w latach 1922–1927 marszałkiem Senatu I kadencji, która ukaże się jeszcze w tym roku!
– Robert Maziarz – założyciel Muzeum Patria Colbergiensis w Kołobrzegu, odkrywca miejsca stacjonowania żołnierzy 1. Pułku Piechoty Legii Poznańskiej w 1807 r. – Reduty Sułkowkiego. Wygłosi on niezwykły wykład pt. „Gnieźnianie pod Kołobrzegiem, czyli tajemnice Legii Poznańskiej”!

Zaproszenia do udziału w Festiwalu zostały wysłane jeszcze do kilku innych zacnych osób. Czekamy na potwierdzenie ich obecności.

Miejsce
Miejsce Festiwalu wybraliśmy nieprzypadkowo. Zespół pałacowo-parkowy w Czerniejewie to jeden z najpiękniejszych tego typu obiektów w Wielkopolsce, pełen sekretów i skarbów. Dodatkowo Czerniejewo to miasto pełne historii, zagadek i… niepowtarzalnej atmosfery, którą tworzy m.in. 850-metrowa aleja prowadząca od pałacu do kościoła.

Pałac w Czerniejewie zbudowany przez gen. Jana Lipskiego, wielkiego oboźnego koronnego za panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, należał również do rodu Skórzewskich, jednego z najpotężniejszych polskich rodów (ich własnością był Łabiszyn i Lubostroń). Wokół pałacu w Czerniejewie narosło wiele sekretów o których będziemy opowiadać.

Program
I Festiwal Historyczny Tajemnice Trzech Stuleci rozpocznie się w piątek, 29 marca, ale oficjalne otwarcie zaplanowano w sobotę, 30 marca o godz. 9.45, a zakończenie w niedzielę około godz. 17.00.

Sobota i niedziela to „festiwal” kilkunastu prelekcji dotyczących m.in. okresu napoleońskiego, Powstania Listopadowego, I wojny światowej, okresu międzywojennego, II wojny światowej, ale też tajemnic powojennych… Wykłady będą związane z tajemnicami Wielkopolski, Kujaw, Pomorza, Dolnego Śląska, Łużyc, Lubuskiego, Warmii i Mazur… Każdy znajdzie coś dla siebie! Szczegóły programu podamy pod koniec grudnia.

Informacje dla chcących przyjechać na Festiwal
Udział w Festiwalu Historycznym jest bezpłatny – z wyjątkiem punktów programu które będą związane ze zwiedzaniem pałacu w Czerniejewie. Na Festiwal może przyjechać każdy miłośnik historii.

Jako organizatorzy zachęcamy uczestników Festiwalu by zgłaszali swój udział na maila: festiwal@fundacjahistoryczna.pl
Prosimy podać: ilość zgłaszanych osób, imię i nazwisko oraz miejscowość z której przyjeżdżają oraz telefon do osoby kontaktowej (dla tych osób będzie przygotowana niespodzianka).

Dodatkowo w mailu zwrotnym do osób które się zgłoszą, podamy listę hoteli (dla osób spoza regionu), gdzie można będzie wykupić miejsca noclegowe na czas Festiwalu.

O kolejnych prelegentach i punktach programu będziemy informować na bieżąco.

(as)