Miecze samurajskie z kolekcji gen. Petelickiego!

W miniony weekend w XVIII-wiecznym zespole pałacowo-parkowym w Czerniejewie, odbyła się I Międzynarodowa Konferencja „Ziemiaństwo – polska tożsamość, dwór – polska tradycja”. W programie było kilkanaście prelekcji, panel dyskusyjny, Kiermasz Książki i Rękodzieła oraz sześć wystaw. Wśród nich była unikatowa wystawa, która po raz pierwszy zagościła w Wielkopolsce – ekspozycja pt. „Japońskie militaria”, czyli kolekcja mieczów samurajskich ze zbiorów śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiego, twórcy jednostki specjalnej GROM, którą do pałacu w Czerniejewie przywiozła żona generała – Agnieszka Petelicka.

Jedną z największych atrakcji Konferencji była wystawa mieczów samurajskich (m.in. pochodzących z XV/XVI wieku) z kolekcji śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiego, twórcy jednostki specjalnej GROM!

Możliwość pokazania tych mieczów podczas Konferencji to efekt nawiązania współpracy pomiędzy Karolem Soberskim, prezesem Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” a Agnieszką Petelicką, prezes Fundacji GROM Siła i Honor.

Fundacja GROM. Siła i Honor powstała z inicjatywy Agnieszki, Kacpra i Eliasza Petelickich – bliskiej rodziny pomysłodawcy, współorganizatora i pierwszego dowódcy jednostki specjalnej „GROM” śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiego (1946-2012) oraz przyjaciół i współpracowników.

Kolekcja generała Sławomira Petelickiego

Uczestnicy I Międzynarodowej Konferencji „Ziemiaństwo – polska tożsamość, dwór – polska tradycja” mogli zobaczyć niezwykłą wystawę: „Japońskie militaria” z prywatnej kolekcji śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiego, która była prezentowana w Saloniku Hrabiego.

Na Konferencji w pałacu w Czerniejewie pojawiła się część z tej kolekcji gen. Petelickiego, ale ekspozycja ta dała możliwość przyjrzenia się odmienności broni i oporządzenia obronnego, jak również potrzebie piękna i jego wyczuciu u Japończyków, nawet w tej tak dla nas – Europejczyków – odległej od estetycznych oczekiwań dziedzinie. Na wystawie zobaczymy zbroję i rozmaite miecze.

– Japończycy są narodem, który od wieków przywiązywał bardzo duże znaczenie do wszelkich przejawów zmagań wojennych i walki oraz związanych z tym umiejętności. Wysoko też cenił przedmioty dotyczące tej dziedziny. Miecz był w Japonii najważniejszym elementem uzbrojenia, nadano mu tam zatem wysoką rangę. Wykonany ze stali o niezwykłych właściwościach stanowił doskonałą broń. Miecze charakteryzowała elegancka forma, wspaniała struktura metalu i osiągane odcienie jego barwy. Od ponad dwunastu wieków niosła ta broń dla Japończyków duchową treść i miała religijne znaczenie. Stała się symbolem rycerskich cnót, honoru, odwagi i wierności – czytamy o tej wystawie podczas jej prezentowania w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie.

I w tym właśnie duchu była prezentowana wystawa pod hasłem „Japońskie militaria” – kolekcja generała Sławomira Petelickiego” i cieszyła wielkim zainteresowaniem uczestników Konferencji. Nie każdy bowiem ma okazję zobaczyć miecze samurajskie z XV czy XVI wieku, tym bardziej jeszcze gdy pochodzą z kolekcji tak legendarnego już generała, jakim był Sławomir Petelicki, twórca jednostki specjalnej GROM.

Weekendowy pobyt Agnieszko Petelickiej w pałacu w Czerniejewie, to – oprócz prezentacji mieczów samurajskich z kolekcji jej śp. męża gen. bryg. S. Petelickiego – także możliwość wielu rozmów K. Soberskiego, prezesa Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” z prezes Fundacji GROM – A. Petelicką, rozmów o szerokiej współpracy w przyszłości i możliwości realizacji wielu wspólnych projektów.

Fotorelacja z wystawy do obejrzenia tutaj